Ruská vakcína proti koronavirům. Nezávislý odborník tvrdí, že účinnost překročila 95 procent

Zdroj fotografie: Getty Images

Účinnost Vakcíny Sputnik V, koronavirové vakcíny vyvinuté v Rusku, přesáhla 95%, prohlásili tvůrci tohoto přípravku. Dříve odhadovali účinnost této vakcíny na 92%. Centrum Galamei, patřící pod ruské ministerstvo zdravotnictví, které vakcínu vyvinulo, hlásí, že u Sputniku V nedošlo k žádným vedlejším účinkům. Testování této vakcíny se zúčastnilo téměř 40 000 osob.

Překvapení jménem Sputnik V

Účinnosti Sputniku V byla 28. den po první injekci odhadována na 92%. Již po druhé vakcíně (Sputnik V se skládá ze dvou dávek podaných s odstupem dvou týdnů) a ve 42. den po té první, byla účinnost Sputniku V zvýšena o další 3%, tedy na 9%. Účinnost přípravku byla hodnocena po studii výsledků 18 794 dobrovolníků, kterým byl podáván přípravek Sputnik V, nebo jim bylo podáno placebo.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Cenově dostupná vakcína

Ruský fond přímých investic, který financuje práci na této vakcíně, oznámil, že tržní cena dvou dávek nebude pro zahraniční trhy vyšší než 10 USD. Podle agentury RIA Novosti má být pro ruské občany zdarma. Premiér Michail Mishustin prohlásil, že ceny ruských vakcín by, oproti jiným, měly být cenově dostupné.

Ruská vakcína v akci

S téměř 2,5 miliony nakažených se Rusko dostalo mezi nejvíce nakažené státy, hned za USA, Indií a Brazílií. Vzhledem ke zvyšujícím se počtům nakažených, začalo v Moskvě očkování právě touto vakcínou. V hlavním městě Ruska se jako první na řadu dostali zdravotníci, sociální pracovníci, zaměstnanci ve školství a jiní, kteří přijdou do styku s vyšším počtem osob. Po spuštění objednávkového systému se k vakcinaci přihlásilo 5000 osob během pěti hodin. Vakcinace však není vhodná pro osoby nad 60 let, pacienty, kteří v nedávné době prodělali respirační onemocnění, a pro pacienty, kteří trpí chronickými nemocemi. Kromě Sputniku V schválilo Rusko vakcínu EpiVakKorona, která pochází ze sibiřského střediska Vektor. Ruské schvalování přípravků, které neprošly kompletními testy, je trnem v oku mnoha vědců, upozornila agentura Reuters.