Provedený experiment s detekcí přítomnosti koronaviru pomocí psího čichu přinesl zajímavé výsledky

Zdroj fotografie: PxHere

V současné době probíhá ve Finsku experiment, za kterým stojí vědci působící na univerzitě v Helsinkách. Tito vědci jsou autory odborné studie, podle níž by bylo možné provádět testování přítomnosti koronaviru tam, kde se vyskytuje větší počet osob, pomocí psů. 

Pilotní projekt, jehož cílem je prokázat v praxi výsledky odborné vědecké studie, je realizován právě nyní na letišti Helsinky-Vantaa, kde již více než měsíc probíhá dobrovolné testování cestujících pomocí psů, kteří byli na začátku tři, ale o něco později k nim přibyl i čtvrtý. Plánuje se, že projekt potrvá minimálně do prosince, ale možná i déle, s tím, že již letos by měly být k dispozici relevantní výsledky.

Prozatímní výsledky psích testerů

Zatím nejprůkaznější metodou stanovení přítomnosti koronaviru SARS-CoV-2 u člověka je vyšetření formou PCR, kdy dochází k výtěru z nosohltanu. Toto vyšetření je však nákladné, a ne příliš příjemné, a na jeho výsledky je nutno čekat.

Prozatímní průběh experimentu ukazuje, že účinnost psů, speciálně vycvičených na vyhledávání osob infikovaných koronavirem, a účinnost PCR testů je překvapivě velice podobná.

Pokud jde o dosud prověřené případy, psi zatím vyhodnotili již 2 200 vzorků od cestujících, kteří procházeli letištěm Helsinky-Vantaa. Mezi těmito vzorky psy identifikovali 0,6 % vzorků pozitivních na koronavirus.

Jak vyplývá z údajů poskytnutých vedením města Vantaa, na jehož území se dotčené letiště nachází, bylo u cestujících ve stejném období provedeno přibližně 17 000 PCR testů, přičemž podíl pozitivně testovaných byl nižší než 1 %.

Nyní je cílem odborníků vyhodnotit, nakolik se skupiny pozitivně testovaných vzorků získaných oběma metodami shodují. Již teď však lze konstatovat, že metoda pomocí psího čichu má oproti metodě PCR minimálně tyto výhody:

  • zjištěné výsledky jsou k dispozici okamžitě
  • jedná se o levnější metodu, a také
  • o metodu pro testované osoby výrazně příjemnější.

Jak pilotní projekt na letišti probíhá

Účast cestujících na projektu je dobrovolná, ale je o ni zájem. Podle vyjádření vedoucího projektu se testu pomocí psů denně účastní až 100 osob. Průběh testování je jednoduchý a není nutné provádět pro mnohé lidi nepříjemný výtěr nosohltanu. Postačí pouze přiložit na kůži vatový tampon a ten dát potom očichat vycvičenému psu, který označuje pouze vzorky, které jsou pozitivní, a na ty negativní nijak nereaguje.