Umělá inteligence pomocí algoritmu detekuje přítomnost COVID-19 podle kašle

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Vědci společně s programátory vynalezli algoritmus, který analyzuje zvuky nuceného kašle a umožňuje diagnostikovat COVID-19 s vysokou přesností. Mohl by to být jeden z rychlých testů, které budou finančně nenáročné, nebude třeba řešit problém s převozem a nabídne tak zlehčení situace a mnoho výhod.

Jak funguje algoritmus

Algoritmus umělé inteligence byl vyvinut v laboratoři Massachusetts v Technologickém institutu. Analyzuje zvuky vydávané pacientem a dokáže detekovat změny související s COVID-19, které jsou pro lidské ucho nepostřehnutelné. Dřívější práce vědců z MIT se týkala detekce změn hlasu charakteristických pro neurologická onemocnění, jako je Alzheimerova choroba.

Dle tvůrců by tato metoda mohla například provádět každodenní prohlížení studentů a zaměstnanců za minimální náklady a snížila by tak množství nakažených.

Desítky tisíc nahrávek

Na podobných projektech pracovali odborníci z University of Cambridge, Carnegie Mellon University a britského zdravotnického startupu Novoic. V červenci zaznamenal projekt COVID-19 osmdesáti procentní úspěšnost, co je stejné, jako například dechové testy.

Účinnost při identifikaci nemoci COVID-19 funguje na základě kombinace dýchání a kašlání. Do letošního května místní odborníci shromáždili přes čtyři sta padesát zvuků kašle a dýchání vyslaných skoro čtyřmi stovkami lidí. V současné době á tak jejich databáze desítky tisíc nahrávek.

Dobrovolníci

Laboratoř MIT však díky své webové stránce shromáždila ještě o polovinu více. Zvukové vzorky byly totiž předložené také dobrovolníky. Každý soubor obsahuje několik zvuků kašle a dva a půl tisíce pochází od skutečně nakažených lidí.

Úspěšnost

Během testů umožnil algoritmus MIT rozpoznat COVID-19 s přesností na devadesát osm a půl procenta lidi, kteří mají oficiálně pozitivní test na COVID-19. U těch, u nichž byl jediným příznakem kašel, byla komplikace stoprocentní.

K vývoji vhodné aplikace však potřebují vývojáři algoritmů souhlas příslušných regulačních úřadů.