Čínská média informují o nových případech Covid-19, důvodem je prý zmrazené jídlo

Zdroj obrázku: Pixabay.com

V Číně došlo k dalšímu výskytu onemocnění koronavirem. Tentokrát se ohnisko nákazy objevilo mezi pracovníky chladírenské firmy zpracovávající mořské plody. Ta sídlí ve městě Dalian, které je významným kotvištěm lodí, zejména pak těch s kontejnery plnými dovážených zmrazených potravin.

Společně se čtveřicí nových případů se objevila otázka přenosu tohoto obávaného viru, který dění po celém světě výrazně utlumil. Dle informací zveřejněných v místním tisku lze usuzovat, že příčinou nákazy byly právě uskladněné potraviny – konkrétně zmrazené mořské plody. Podle úřadů se takto mělo nakazit až 118 lidí.

Je vůbec možné nakazit se kontaktem s potravinami?

Tematika výskytu patogenu v rámci potravin je značně kontroverzní záležitostí. Poté, co byl jeho výskyt potvrzen v rámci vícero dovážených potravin, byl dovoz daných výrobků zakázán. Ne vždy se však vir nachází přímo v potravinách. Na základě testů se ukázalo, že nejčastějším místem jeho výskytu je v těchto případech vnější strana obalu či útroby nádob, v nichž jsou dané výrobky transportovány.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Ať už se daný vir nachází v rámci těchto potravin kdekoliv, jedno je jisté – důsledkem jeho výskytu je výrazný pokles důvěry obyvatelstva vůči danému typu výrobků. Zda-li je vůbec možné se nakazit přímo kontaktem s potravinami, to Světová zdravotnická organizace však dosud nepotvrdila.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Virus a psychika – strach i ohleduplnost

Jisté je jedno – virus s sebou přinesl, kromě strachu a zvýšeného množství obav o zdraví vlastní i blízkých osob, také značnou dávku ostražitosti a opatrnosti. Kromě toho však vyzdvihnul také řadu pozitivních vlastností. Ukázal, nakolik zásadním prvkem v rámci celé společnosti je vzájemná ohleduplnost, ochota a pocit sounáležitosti. Taktéž vyzdvihl důležitost blaha celé společnosti – právě zdravá a spokojená společnost je základním pilířem pro blaho jednotlivců.