Země Evropské unie musí začít očkování ve stejný den

Zdroj fotografie: Getty Images

27 zemí EU musí začít očkovat proti COVID-19 ve stejný den, řekla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen během debaty v Evropském parlamentu. Tato dáma taktéž dodala, že první vakcína COVID-19 bude schválena co nejdříve, aby bylo možné zahájit očkování co nejdříve. „Nakoupili jsme více dávek vakcíny COVID-19, než je nutné k zajištění očkování všech evropských občanů; budeme také schopni dodávat našim partnerům,“ uvedla.

Konec pandemie?

Aby došlo k ukončení pandemie, musí být naočkováno minimálně 70 % lidí.

  • „To je pro nás obrovský úkol,“ uvedla.
  • Dodala, že 27 zemí EU musí začít očkovat proti COVID-19 ve stejný den.
  • „Když jsme společně prošli touto pandemií, musíme jednat společně,“ řekla.

Šéf Evropské komise zdůraznil, že cílem EU je porazit virus. Tři tisíce Evropanů denně zemřou na infekci virem. V některých zemích EU je podle ní do nemocnic přijímáno stále více lidí.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Cílem je porazit virus

V pondělí 21. prosince se konalo sezení odborníků, kteří měli posoudit vakcínu COVID-19 vyrobenou americkou společností Pfizer a jejím německým partnerem BioNTech. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) uvedla, že pokud vydá kladné rozhodnutí, Evropská komise urychlí proces rozhodování o udělení registrace ve všech zemích EU a Evropského hospodářského prostoru. EMA vydává doporučení týkající se léčivých přípravků, ale Evropská komise má poslední slovo při schvalování a obvykle se řídí doporučeními agentury.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Očkování v Německu

Agentura Reuters s odvoláním na spolkového ministra zdravotnictví Jensa Spahna uvedla, že Německo mělo začít očkovat proti COVID-19 již na Vánoce. Vakcíny by tak měly být podávány opravdu rychle – již 24 až 72 hodin poté, co společnost BioNTech/Pfizer obdrží regulační souhlas EU. Podle EMA registrace zaručuje, že vakcíny Covid-19 splňují stejně vysoké standardy EU jako všechny vakcíny a léky dostupné v EU.