Bohatí lidé si chtějí koupit rychlejší přístup k vakcíně

Zdroj obrázku: Freepik.com

V Kalifornii se někteří bohatá pacienti rozhodli nabídnout peníze, aby byli mezi prvními, kteří dostanou vakcínu. V současné době mají v tomto státě přednostní přístup pouze pracovníci ve zdravotnictví. Vyšší vrstvy měli ale samozřejmě vždy pocit, že když mají peníze, tak získají cokoli, po čem touží a dostanou to jako první.

Mohou peníze koupit zdraví?

CNN píše, že mnoho bohatých kalifornských pacientů se svých lékařů ptá, zda mohou být imunizováni výměnou za darování peněz nemocnici nebo charitě. Zdravotníci odmítají, protože první na řadě jsou samozřejmě první pracovní linie, tedy zaměstnanci nemocnice. V Kalifornii mají přednostní přístup k vakcíně pouze zdravotníci.

Dr. Jeff Toll z Los Angeles řekl CNN, že jeden nejmenovaný pacient nabídl 25 000 dolarů jeho nemocnici výměnou za získání časné vakcíny. Jeho zařízení slouží bohatým pacientům, včetně lidí z Hollywoodu. „Myslím, že jednou z nejobtížnějších věcí je, že lékaři, která se o tyto vlivné lidi starají, jim musí říct, aby počkali. Tito lidé totiž obvykle nemusí čekat,“ řekl Toll.

Pravidla jsou pevná

Kalifornský guvernér Gavin Newsom varoval před „narážením do linie“. Vláda státu bude podle něj velmi pevná a neústupná v zajišťování toho, aby bohatí nevytlačili ty, kteří vakcínu nejvíce potřebují. „Těm, kteří si myslí, že se mohou dostat do vedení, kteří si myslí, že na to mají prostředky nebo kontakty: budeme to velmi, velmi, velmi pečlivě sledovat,“ řekl.

Zdroj obrázku: Freepik.com

Kalifornie, kde se epidemie v posledních týdnech zhoršila, získala 14. prosince množství 327 000 dávek vakcíny od společnosti Pfizer. Očkování ve zdravotnictví má ulehčit přetíženým nemocnicím s nedostatkem dostupných lůžek. Čísla rozhodně nemají růžová, a proto se není čemu divit, že se snaží v první řadě ochránit své zdravotnické jednotky. Od začátku epidemie zemřelo:

  • v Kalifornii více než 22 000 osob,
  • v Texasu přes 25 tisíc osob,
  • ve státě New York více jak 36 tisíc jedinců.