Kanadské zpravodajské služby varují před pokusy přerušit dodávky vakcín a sabotáže

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Kanadské zpravodajské služby varují, že cizí země se mohou pokusit přerušit dodávky vakcín na virus Covid-19, s cílem podkopat důvěru ve vládu v konkrétních státech po celém světě. Kanadské ministerstvo zdravotnictví nedoporučuje nakupovat vakcíny online, protože mohou být falešné. Vakcíny jsou nyní po celém světě záležitostí číslo jedna a není překvapením, že některé státy toho chtějí využít k vyvolání nedůvěry a chaosu.

Podle názoru Kanadské bezpečnostní zpravodajské služby (CSIS) existuje reálná a viditelná hrozba ze strany subjektů „financovaných zahraničními vládami“. To platí pro aktivity zaměřené na společnosti zabývající se distribucí vakcín, ale také na samotný výzkum. Pokud ve svém snažení uspějí, mohlo by dojít k národnímu poklesu důvěry ve vládu, což by pro každou zemi bylo škodlivé.

Kdo je hrozbou?

Veřejnoprávní televize CBC citovala mluvčího CSIS Johna Townsenda, který jako hlavní zdroje hrozeb označit dvě země, na které by si zbytek světa podle něj měl dávat velký pozor. Zástupci CSIS se setkali se členy Kanadské obchodní komory, aby poskytli informace o průmyslové špionáži v těchto zemích. O jaké dvě země se jedná? Nikoho zaručeně nepřekvapí, že jde o:

  • Čínu,
  • Rusko.
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Zpráva z briefingu jejich schůzky je k dispozici na internetu, stejně jako odtajněné dokumenty ze září loňského roku, ve kterých odborníci poukazují na metody, používají zahraničními zpravodajskými službami k útoku na čtyři brány ekonomické bezpečnosti Kanady, kterými jsou export, investice, licence a znalosti.

Účinné metody

Jak zdůraznili účastníci kanadského obchodního briefingu, jednou z efektivních metod je stále pokus o kontakt s lidmi zaměstnanými ve společnostech účastnících se dodavatelského řetězce vakcín a hledání tlaku nebo přístupu k informacím. CBC promluvila s bývalou zaměstnankyní CSIS, nyní šéfkou soukromé poradenské firmy Jessicou Davisovou, která poukázala na méně zjevné zahraniční motivace, jako je touha zabránit úspěšnému očkování.

Dodala, že například narušení dodavatelského řetězce může nakonec narušit důvěru ve vlády. Mezi tzv. „zahraniční subjekty“, o kterých mluvíme, nejsou jen nepřátelské vlády, ale také teroristické organizace nebo organizace a skupiny, které se staví proti očkování v zemi. Specialisté na zpravodajské služby rovněž poukázali na skupiny organizovaného zločinu.