Nový kmen koronaviru by se mohl stát dominantním, soudí britský vědec

Zdroj obrázku: Freepik.com

Nový mutantní kmen koronaviru, který se nyní šíří ve Velké Británii, se může stát světově dominantním kmenem, jak zdůraznil prof. Calum Semple, člen vědecké poradní skupiny pro mimořádné události SAGE. Nový kmen Velké Británii dělá velké vrásky již několik týdnů, a to z dobrého důvodu.

Znepokojení je na místě

V rozhovoru pro Sky News vědec varoval veřejnost i odborníky, že nový kmen (zatím zvaný VUI-202012/01) pravděpodobně konkuruje jiným kmenům, takže se tento nebo podobný kmen může stát světovým problémem číslo jedna. To je obzvláště znepokojivé vzhledem k tomu, že tento kmen je mnohem nakažlivější a šíří se mnohem rychleji.

Zdroj obrázku: Freepik.com

Semple ale zároveň vysvětlil, že pouhá skutečnost, že viry mutují a vytvářejí nové kmeny jako výsledek, není neobvyklá a k dochází k tomu každý rok u chřipky. Vědci by s tím měli počítat a být schopni upravit vždy vakcíny tak, aby zůstaly účinné. BBC také zdůraznila, že viry mutují přirozeně. Je velice důležité si uvědomit, že:

  • virus, se kterým v současnosti, není stejný jako virus, který byl poprvé detekován v čínském městě Wuhan;
  • mutace D614G se v Evropě objevila v únoru a stala se celosvětově dominantní formou viru.

V čem spočívá riziko tohoto kmenu?

Vědci tvrdí, že VUI-202012/01 se šíří o 70 procent rychleji než současný kmen, i když zatím neexistují důkazy o tom, že by způsoboval závažnější průběh než Covid-19. Vzhledem k tomu, že počet úmrtí souvisí s počtem infekcí, je pravděpodobné, že skutečnost, že se virus šíří rychleji, povede ke zvýšení počtu úmrtí. Jeho největším rizikem je proto právě rychlost jeho šíření.

Zdroj obrázku: Freepik.com

Nyní je asi největší otázkou, zda se virus udrží pouze ve Velké Británii, rozšíří se do dalších států, anebo virus v našich zemích bude mutovat stejným způsobem, jako u nich. Je to pochopitelně velká neznámá a na mnoho otázek spojených s novým kmenem koronaviru nejsou zatím známé žádné odpovědi.