Aktuálně z Číny, média prozradila vládní plány ohledně koronaviru

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Čínská vláda chce očkovat na 50 milionů lidi, kteří jsou ve skupině vysoce rizikových lidí. Chce tak učinit před čínským novým rokem 12. února. Bude to také před obdobím, které souvisí se zvýšením domácím testováním. Uvedl to hongkongský deník South China Morning Post.

Chystají se přípravy na masovou imunizaci

Mezi prvními očkovanými mají být zdravotní sestry a lékaři, kteří denně nasazují své životy, aby zachránili jiné. Bude použito celkem 100 milionů dávek, které jsou vyvinuty společnostmi Sinopharm a Sinovac z Číny. Tyto záměry nebyly dosud zveřejněny, a účastník je prozradil jen v případě anonymity.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Konkrétní načasování začátku očkování není známo. Bude se lišit podle provincie, ale očekává se, že prvních 50 milionů dávek bude použito do poloviny ledna a druhá dávka do 5. února, jak uvedl deník. Do skupiny s vysokou prioritou kromě zdravotnických pracovníků patří:

  • Policisté
  • Hasiči
  • Celníci
  • Dopravní a logističtí pracovníci

Ti všichni budou očkovaní mezi prvními. Masové očkování bude mít velkou pozornost, protože právě v Číně celosvětová pandemie začala. Očkování by mělo snížit riziko šíření koronaviru po celé zemi během jarních prázdnin, které v Číně začínají 11. února. Záleží hlavně na tom, jestli bude vakcína opravdu účinná.

Lunární Nový rok je ve znamení velké osobní dopravy

Stovky milionů Číňanů se na lunární Nový rok vracejí do svých rodných měst, aby se setkali se svými příbuznými. Na některých místech je tak intenzivní osobní doprava, která se stala již tradičním problémem.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Čínské úřady schválily dvě vakcíny Sinopharm a jednu vakcínu Sinovacu pro krizové použití. Lék vyvinutý společností CanSino Biologic byl použit v armádě, i když ještě nebyly dokončeny klinické testy těchto přípravků. Sinopharm oznámil již v listopadu, že téměř milion lidí dostalo jeho vakcíny, samozřejmě v rámci nouzového programu.