Nová forma koronaviru byla identifikován ve Velké Británii. Vládní vědci ji nyní testují v laboratoři

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Podle britského ministra zdravotnictví Matty Hancocka byla ve Velké Británii zjištěna nová forma koronaviru, u níž se předpokládá, že se šíří mnohem rychleji než ta, kterou známe dnes. Případů jsou tisícovky a nový typ viru se objevil v 60 různých oblastech.

Tisícovky případů nové formy koronaviru

Hancock uvedl, že dosud bylo detekováno více než 6 000 případů nového viru v 60 různých oblastech, zejména se jedná o jih a jihovýchod Anglie. Nová forma koronaviru se šíří rychleji než dříve známý kmen a předpokládá se, že je podobný mutaci objevené v jiných zemích v posledních měsících. Desítky zemí světa kvůli tomuto zjištění omezily nebo zrušily dopravní spojení s Británií.

Různé formy koronaviru

Další mutace se objevily i v jiných zemích

  • Nigérie
  • Německo
Zdroj obrázku: Freepik

Oproti Německu, kde se objevil první případ nakažení novou formou koronaviru, která se vyskytla právě ve Velké Británii, v Nigérii identifikovali další variantu koronaviru. Vědci zatím vyhodnocují a analyzují několik vzorků. Zpráva o nové variantě je založená na dvou nebo třech genetických sekvencích. V Německu se objevil první případ nového druhu koronaviru z Velké Británie po návratu německé obyvatelky z Anglie. Nakažená má jen mírné příznaky COVID-19. Nyní je v domácí karanténě.

Zdroj obrázku: Freepik

Vakcína

Ministr zdravotnictví uvedl, že v současné době neexistují žádné důkazy o tom, že by nová varianta viru nereagovala na celonárodní imunizaci proti COVID-19 pomocí vakcíny vyvinuté společnostmi Pfizer a BioNTech. V tuto chvíli nic nenasvědčuje tomu, že by tato forma způsobovala větší pravděpodobnost vážného průběhu onemocnění. Nejnovější klinické identifikace tvrdí, že je velice nepravděpodobné, že by tato mutace nereagovala na vakcínu, jak říká Hancock. Světová zdravotnická organizace byla o nové variantě informována a vládní vědci ji testují v laboratoři v Porton Down.