V Jihoafrické republice objevil novou mutaci koronaviru

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Nová mutace koronaviru se objevila nejen ve Velké Británii, ale vědci na ni narazili také v Jižní Africe. Je totiž možné, že způsobné vážné zdravotní problémy u mladých lidí. Nejsou to však jediné mutace koronaviru. Jihoafrický ministr zdravotnictví Zwelini Mkhize uvedl, že má podezření, že tato mutace má za následek rychlejší šíření koronaviru během druhé vlny v této zemi.

Druhá vlna koronaviru ovlivnila mnohem více mladých lidí

Jihoafričtí lékaři poznamenali, že během druhé vlny koronaviru bylo infikováno mnohem více mladých lidí než kdy dříve. Přitom je u nich také závažnější onemocnění COVID-19. Nová varianta koronaviru byla objevena již dříve týmem vědců, které vedl Kwazulu-Natal Research Innovation and Sequencing Platform.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Od začátku pandemie tým otestoval několik stovek vzorků. Vědci se poté o výsledek podělili se Světovou zdravotnickou organizací a také britskými institucemi, které nedávno objevily novou mutaci koronaviru ve své zemi. Od počátku pandemie COVID-19 bylo učiněno několik objevů v této oblasti. Jižní Afrika je jednou z afrických zemí, která je koronavirem zasažena nejvíce. Do dnešního dne bylo nakaženo přes milion obyvatel a asi 27 tisíc jich nemoci COVID-19 podlehlo.

Jihoafrická republika byla zavřena od konce března

Podmínky pro vstup do země jsou velmi přísné. Do normálního života se země začala vracet až od poloviny srpna. Od října se otevřely hranice pro mezinárodní cestování. Seznam rizikových zemí se aktualizuje každých 14 dní. Minimálně do konce listopadu byl vyhlášen stav národní katastrofy.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Všichni cestující se musí prokázat negativním PCR testem, který nesmí být starší 72 hodin. Na hraničním přechodu vám bude změřena teplota, některé letecké společnosti vyžadují dokonce pojištění, kde je zahrnut test a karanténu. V zemi jsou povinné roušky, také zde platí zákaz nočního vycházení mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní.