Joe Biden promluvil o koronaviru. Nejtemnější dny teprve přijdou, Pentagon nás o mnoha věcech ani neinformuje

Zdroj fotografie: Getty Images

„Nejtemnější dny v boji proti COVID-19 jsou před námi, ne za námi,“ varuje nově zvolený americký prezident Joe Biden. O počátku vypuknutí koronaviru v březnu přijal teprve nyní americký kongres první ekonomický balíček. Součet federální dočasné podpory, kterou poskytuje, přesahuje 900 miliard dolarů, z čehož přibližně třetina půjde malým podnikům. Balíček zvyšuje dávky v nezaměstnanosti po dobu 11 týdnů a většině Američanů zaručuje přímý převod peněz ve výši 600 USD.

Biden věří, že tento balíček je dobrým „prvním krokem“. Nově zvolený prezident zároveň, stejně jako vyjednavači demokratů v Kongresu, věří, že je zapotřebí dalšího balíčku. Ten by měli ohlásit v novém roce, jakmile oficiálně převezme nejvyšší úřad v zemi.

Sedmdesátiletý nově zvolený prezident také varoval, aby občané neignorovali epidemii koronaviru i po zahájení procesu očkování v USA. „Pravdou je, že nejtemnější dny v boji proti COVID-19 jsou před námi, ne za námi,“ řekl Biden.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

„Pentagon nás o mnoha věcech ani neinformuje“

Budoucí vůdce USA také zmínil hackerský útok na americké vládní instituce, který byl odhalen v prosinci. Ministr zahraničí Mike Pompeo uvedl, že to vypadá, že za útokem v nebývalém rozsahu stojí Rusové.

„Tento útok se stal během hlídky Donalda Trumpa, když ale zrovna zrovna nehlídal,“ řekl Biden. „Je to fatálně riskantní a pokračuje to. Nevidím žádné důkazy o tom, že by to bylo pod kontrolou. Nevidím je ani neslyším. Pentagon nás o mnoha věcech ani neinformuje. Nevím o ničem, co by naznačovalo, že je to pod kontrolou,“ dodal prezident.

Jedná se o další signál z USA od Demokratické strany o nedostatečné komunikaci s ministerstvem obrany během přechodného období před prezidentskou inaugurací naplánovanou na 20. ledna.

Z Washingtonu, Mateusz Obremski