Koronavirus s námi zůstane nejméně dalších deset let, varuje šéf vakcínové společnosti

Zdroj fotografie: Shutterstock

Generální ředitel společnosti BioNTech Ugur Sahin na tiskové konferenci prohlásil, že onemocnění COVID-19 nezmizí nejméně po dobu dalších 10 let. Pfizer vytvořil vakcínu, kterou se například v sousedním Polsku již očkuje. Navzdory tomu bychom se, dle Sahina, měli připravit na to, že koronavirus tu ještě několik let bude, stejně tak jako ochranná opatření

Nová normálnost

Podle lékaře „nová normálnost“ znamená pouze to, že země nebudou muset zavést úplné uzavření. „Počet nakažených se letos v zimě nesníží, avšak musíme udělat vše pro to, aby příští zima byla již v „nové normálnosti,“ dodal. Předpovídá, že situace by se měla uklidnit na konci prázdnin. Podle Sahina očkování 60-70% světové populace nemusí nutně zabránit dalšímu šíření a poukázal na to, že neustálým mutováním viru může být nutné očkovat vyšší procento lidí. Dodal, že další dva týdny zabere výzkum efektu stávající vakcíny na nové mutace onemocnění.

Zdroj obrázku: Freepik

Comirnaty

Vakcína BioNTechu a Pfizeru je založena na informačních technologiích RNA (mRNA). To umožňuje buňkám produkovat neškodné fragmenty virových proteinů, které lidské tělo používá k vybudování imunitní reakce k prevenci nebo boji proti následným přírodním infekcím. Evropská agentura pro léčivé přípravky uvedla, že vakcína COVID-19 společnosti BioNTech a Pfizer, nazývaná Comirnaty, prokázala 95% účinnost v klinických studiích. Podává se ve formě dvou injekcí do paže, které se provádějí v intervalu nejméně 21 dnů.

Účinky žádoucí a nežádoucí

Agentura uvedla, že studie také ukázala účinnost vakcíny na přibližně 95% u lidí s těžkým průběhem nemoci, včetně těch s astmatem, chronickým onemocněním plic, cukrovkou, vysokým krevním tlakem a nadváhou. Nejčastější nežádoucí účinky spojené s jeho užíváním byly obvykle mírné nebo středně závažné, navíc vymizely během několika dní po vakcinaci. Mezi ně patřila bolest a otok v místě vpichu, únava, bolest hlavy, bolesti svalů a kloubů, zimnice a horečka.