Žena očkovaná novou vakcínou proti koronaviru promluvila o detailech

Zdroj fotografie: Aleksandra Ostańska

Jednou z prvních lidí na světě, kteří dostali první dávku vakcíny proti onemocnění virem COVID-19, je Aleksandra, Polka z Poznaně. Ta onemocněla koronavirem už v dubnu a průběh onemocnění byl u ní poměrně vážný. „Byla jsem vyloučena ze svého života na téměř šest týdnů,“ uvedla v rozhovoru pro polský magazín.

Jako zdravotnice v první linii byla očkována mezi prvními

Aleksandra Ostańska žije ve východním Sussexu, 60 km od Londýna. Do Velké Británie přišla před pěti lety. Vystudovala biologii a pracuje ve zdravotnictví: pomáhá zdravotním sestrám v centru pro nevyléčitelně nemocné. Vzhledem k tomu, že stála v první linii boje proti pandemii, měla přednostní právo na očkování. „Když jsem byla nemocná, ve Velké Británii umíralo 800 až 900 lidí denně. Měla jsem strašnou obavu, že se z nemocnice nevrátím, a kromě toho žije celá moje rodina v Polsku a nemohli mě ani navštívit. Moji příbuzní mi hodně pomohli, poslali mi léky z Polska, měla jsem je do 24 hodin. Tušila jsem, že se neobejdu bez přivolání sanitky.“

Zdroj fotografie: Getty Images

Sama koronavirus prodělala už v dubnu a skončila v nemocnici

Nástup nemoci byl u Alexandry nenápadný, myslela si, že trpí zánětem dutin. Pak se to ale změnilo: „Nemohla jsem vstát z postele. Měla jsem horečku s teplotami nad 39 stupňů téměř 2,5 týdne. Paracetamol nefungoval tak, jak měl. Z tohoto důvodu mi moji rodiče a bratranec pomohli získat další léky. Po celou dobu jsem měla bolesti svalů, kloubů, kůže a očí. Nemohla jsem spát a potřebovala jsem saturaci kyslíkem. Měl jsem doma pulzní oxymetr, takže jsem to dokázala, saturace klesla na 90 procent. Pak jsem otevřela okno a dělal dechová cvičení, abych stimuloval plíce. To mi poradil můj bratranec, který je fyzioterapeutem. Byl jsem v kontaktu s lékařem, řekl mi, že už není na co čekat a museli jsme zavolat sanitku,“ vzpomíná žena.

Nežádoucí účinky po první dávce: bolest hlavy a místa vpichu

Ostańska dostala první dávku vakcíny 8. prosince. „Bylo nám důrazně doporučeno očkovat proti COVID-19. Zdravotničtí pracovníci byli první skupinou, která byla očkována, protože jsou vystaveni nejvyššímu riziku infekce,“ uvedla. Po očkování pociťovala mírné nežádoucí účinky:

  • Měla pocit, že má horečku, ale neměla teplotu,
  • den po podání ji bolela hlava,
  • místo vpichu bylo dva dny velmi citlivé.

„V tuto chvíli je to dobré. Trochu mě bolí rameno, ale už nepociťuji žádné nepohodlí. Lékař pro tyto příznaky doporučil užívat paracetamol,“ uvádí. Druhou dávku vakcíny dostane 29. prosince.