Německo hlásí první případ se zmutovaným koronavirem. Pacientka hlásí mírné obtíže

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Nová mutace koronaviru, která byla už před časem objevena ve Velké Británii, byla diagnostikována i u německé pacientky. Jedná se o první takový případ v Německu. Žena se pravděpodobně nakazila právě ve Velké Británii, odkud se 20. prosince vracela do Bádenska-Württemberska. Pacientka je v domácí karanténě s mírnými obtížemi.

Objev nové mutace koronaviru

Žena podstoupila test na přítomnost koronaviru hned po příletu na letiště ve Frankfurtu nad Mohanem. Jednalo se o preventivní test, jaký musí podstoupit všichni cestující. V jejím případě vyšel pozitivní výsledek. Domů ji následně z letiště dopravili příbuzní automobilem, aby bylo zabráněno kontaktu s větším počtem lidí. Podle dostupných informací nakazila tři další osoby.

Následující den se pacientka podrobila také PCR testu, který předchozí diagnózu potvrdil. Po prozkoumání výtěru laboratoř potvrdila rovněž mutaci B.1.1.7. Po prvotním objevení této nové varianty koronaviru většina členských států EU pohyb osob z a do Velké Británie, aby se zabránilo dalšímu šíření. Virus B.1.1.7. už byl u několika pacientů diagnostikován také v dalších evropských zemích:

  • V Dánsku
  • V Nizozemsku a Belgii
  • Na Islandu
  • V Itálii

Vakcína by měla být účinná

Šéf společnosti BioNTech, která stojí za zatím nejrozšířenější vakcínou proti nemoci covid-19, uvedl, že vakcína bude s velkou pravděpodobností účinná také v případě nové mutace. Testy by měly být hotové během několika týdnů. Společnost BioNTech přitom vakcínu testovala na dalších asi 20 mutací koronaviru s velmi dobrými výsledky. Očkovaná osoba byla vždy imunní vůči všem formám.

Prezident německé lékařské asociace Klaus Reinhardt v rozhovoru uklidňoval veřejnost s tím, že mutace jakýchkoliv virů nejsou ničím neobvyklým. Navíc zatím dosud nebylo potvrzeno, že nová varianta koronaviru bude nakažlivější než ty předchozí, a proto je třeba nevyvolávat žádnou paniku.