Výsledky výzkumu WHO mluví samy za sebe. Existuje vůbec něco nebezpečnějšího než COVID-19

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Už více než rok se svět potýká s pandemií koronaviru. Jak si onemocnění covid-19 stojí v porovnání s jinými závažnými nemocemi? A jaké byly nejčastější příčiny úmrtí lidí před pandemií? Na tyto otázky hledá odpovědi Světová zdravotnická organizace (WHO). V úvahu přitom vzala data za uplynulých 20 let a vytvořila studii nejčastějších příčin skonu.

Srdeční choroby mohou za nejvíce úmrtí

Nejčastějšími zabijáky se ukázaly nepřenosné, tedy jiné než infekční nemoci. V roce 2000 například takto zemřeli 4 lidé z 10, v roce 2019 to bylo dokonce 7 lidí z 10.

V roce 2019 byly nejčastější příčiny úmrtí pacientů následující:

  • Kardiovaskulární onemocnění
  • Plicní onemocnění

Mezi konkrétní nejčastější nemoci s následkem smrti patří tedy srdeční choroby, cévní mozkové příhody, chronická obstrukční plicní nemoc, která postihuje zejména průdušky a plicní tkáň, nebo infekce dolních dýchacích cest.

Zdroj fotografie: Getty Images

Kardiovaskulární onemocnění jsou uváděny jako nejčastější příčina úmrtí téměř ve všech evropských zemích. Nezanedbatelný podíl na úmrtí má také rakovina a cukrovka, avšak překvapivě se tyto nemoci v první desítce žebříčku nevyskytují.

Covid-19 se může dostat do první desítky

A jak je na tom koronavirus? Výsledky studie naznačují, že onemocnění covid-19 bude s největší pravděpodobností v roce 2020 patřit mezi první desítku nemocí vedoucích ke smrti pacienta. Celosvětově již počet úmrtí lidí s koronavirem překročil 1,6 milionů. Při současné tendenci lze tedy předpokládat, že v globálním měřítku předběhne jiné závažné choroby.

Zdroj obrázku: Freepik

Data ovšem zároveň ukazují, že většina zemřelých pacientů, u kterých byl diagnostikován covid-19, trpělo současně další závažnou nemocí, která jejich zdravotní stav zkomplikovala. Nejčastěji se jedná o ischemickou chorobu srdeční, diabetes, chronické nemoci srdce a cév nebo nádorové onemocnění. Průměrný věk pacientů je přes 60 let, podle vědců však virus přesto dokáže zkrátit život člověka až o 20 let.