Za jak dlouho se rozvolní vládní opatření proti koronaviru a svět se vrátí k původnímu režimu

Zdroj fotografie: Getty Images

Očkování proti koronaviru se pomalu, ale jistě rozbíhá. Přesto bude ještě nějakou dobu trvat, než se svět navrátí ke svému původnímu režimu a rozvolní se všechna opatření. Domenico Arcuri, italský vládní komisař pro pandemickou krizi, nadále nabádá občany ke zodpovědnosti a opatrnosti. Podle něj by se mohlo začít uvažovat o rozvolňování, až bude naočkováno 70–80 % obyvatel země. K tomu by mělo dojít nejpozději na podzim.

Přes dva miliony vakcín

Itálie začala s očkováním už 30. prosince 2020. V té době měla k dispozici 450 000 dávek, dalších 9 milionů čeká v prvním čtvrtletí roku 2021. Plán Itálie na očkování počítá v průběhu roku s celkem 202 miliony dávek vakcín od šesti různých společností, které při aplikaci dvou dávek jednomu člověku vystačí pro 101 milionů lidí.

Alcuri také připomíná, že přednost v očkování mají zejména pracovníci ve zdravotnictví a v domovech pro seniory a dále pak osoby nad 60 let věku. Domovy seniorů jsou totiž významnými ohnisky nákazy.

Zdroj obrázku: Freepik

Mezi další ohniska patří zejména:

  • Zdravotnická zařízení
  • Pracoviště
  • Školy
  • Rodiny a domácnosti

Itálie chce bojovat s popírači koronaviru atraktivní kampaní

Itálie hodlá uspořádat informační kampaň, které se zúčastní slavní režiséři, dirigenti i spisovatelé. Ta má za cíl přesvědčit obyvatelstvo, aby se nechalo naočkovat, a i nadále byli ohleduplní ke svým blízkým. Očkovací centra budou mít podobu designových pavilonů s květinovým dekorem, který má symbolizovat regeneraci a znovuzrození, od architekta Stefana Boeriho. Pavilony se budou stavět od ledna. Do očkovací kampaně se zatím dobrovolně přihlásilo 20 000 lékařů a sester. Úřady počítaly s 15 000.

Zdroj fotografie: Getty Images

Itálie se s onemocněním covid-19 potýká od ledna roku 2020. V počáteční fázi pandemie měla Itálie v celosvětovém měřítku nejvyšší počet obětí, kdy překonala i Čínu, avšak později se na první místo dostaly USA. Itálie má také jeden z nejvyšších počtů pozitivně testovaných obyvatel. V zemi platí v závislosti na regionech různé stupně omezení volného pohybu osob.