Odborník zodpověděl, zda bude vakcína účinná i proti nové mutaci koronaviru

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Po radostné zprávě, že se povedlo vytvořit účinnou a bezpečnou očkovací látku, kterou je možné šířit v rámci mnoho zemí a lidí následovalo mírné zděšení. Objevila se totiž jakási jiná mutace koronaviru. Pro tento typ nejsou vakcíny ozkoušené a zůstává tak otázkou, jestli bude účinnost vakcíny stále kolem 95 %, nebo dojde k jejímu snížení.

Možné další úpravy vakcíny

Dalo by se říci, že jde o podobný princip v porovnání s vakcínou proti chřipce. Virus velmi rychle mutuje a vyvíjí se, takže očkovací látku je třeba pravidelně upravovat, aby stále dosahovala vysoké účinnosti a nabízela odpovídající funkční ochranu proti rozvinutí nemoci. Podle předběžných informací by však nová mutace koronaviru neměla představovat výrazné riziko pro očkovací látku. Ta je totiž navržena tak, že imunitní systém dokáže rozpoznat specifické proteiny patogenu. A ty jsou velmi podobné i v lehce zmutované verzi.

Zdroj obrázku: Freepik.com

Nový kmen koronaviru není blíže prozkoumán

Aby bylo možné vyvodit jasné závěry, neexistuje stále dostatek informací. Lidé jsou nejistí a vědci se snaží, co možná nejrychleji sbírat potřebná data. Až na základě takto zjištěných informací bude možné dále rozhodnout o dalším postupu pro případnou úpravu vakcíny a podobně. Při vývoji očkovacích látek proti virům je však víceméně očekávatelné, že dojde k určitým mutacím a bude vhodné látku revidovat a opět zapracovat na její účinnosti.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Plošné očkování je na spadnutí

Naštěstí zatím se daří rozjet plošné očkování a systém v několika vlnách aplikace vakcíny zatím působí funkčním dojmem. Případné zmatky kvůli mutaci, která navíc zatím není nijak silně rozšířená tak jsou zbytečné. Je potřeba věřit, že jakmile bude dostatečná část populace očkovaná, zamezí se šíření koronaviru, který ztratí na síle a výrazně se tak zmenší i možnost vzniku dalších nebezpečných mutací.