Společnosti produkující vakcíny proti koronaviru veřejně promluvily o vedlejších účincích a jejich řešení

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Velmi dobrou zprávou při klinickém testování vyvinuté vakcíny proti koronaviru, který je zodpovědný za onemocnění COVID-19 je fakt, že látka vykazuje zhruba 95% účinnost i v případě rizikových skupin lidí. To je skvělý výsledek, který je zapotřebí náležitě ocenit i díky poměrně rychlému vývoji a neustálé práci na přípravě očkovací látky. Jako u všech léčiv i zde se však vyskytují některé možné nežádoucí účinky. O co konkrétně jde a jak to dané společnosti řeší?

Výborné výsledky z pohledu účinnosti

Při představování nové očkovací látky vyvinuté pro efektivní boj proti koronaviru jsou důležité hlavně výsledky týkající se účinnosti. Ta dosahuje skvělých 95 % i u rizikových obyvatel, jako jsou lidé s astmaty, chronickými nemocemi, obezitou a ve starším věku. Právě tyto lidi je totiž potřeba chránit, takže se zdá, že vakcína dokáže dostát tomuto důležitému úkolu.

Zdroj fotografie: Getty Images

Možné vedlejší účinky

Výskyt vedlejších účinků při vývoji očkovací látky je naprosto normální a není na tom nic divného. Dobrou zprávou je, že tyto nežádoucí vedlejší účinky jsou velmi mírného charakteru. Konkrétně se objevily následující problémy:

  • Bolest a otok v místě vpichu
  • Únava
  • Bolesti hlavy
  • Zimnice a horečka
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Další sledování bezpečnosti vakcíny

Vakcína je skutečně moderním nástrojem dnešní vědy, s jejíž pomocí bylo možné výrazně potlačit mnohé nebezpečné choroby. V zásadě jde o velmi bezpečný způsob ochrany zdraví i z toho důvodu, že neustále probíhají další kontroly, testování a ověřování, zda je bezpečnost na dostatečné úrovni. Zatím se však zdá, že žádný závaznější problém se neobjevuje, takže bude možné vakcínu využít pro plošné použití a zahájení práce na tvorbě kolektivní imunity, kdy je potřeba, aby značná část populace byla ošetřena očkovací látkou proti danému onemocnění. Nebude tak docházet k silnému šíření a v ideálním případě virus postupně vymizí.