WHO opětovně vyžaduje přísné kontroly na koronavirus kvůli nové mutaci

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Když už se zdá, že je téměř vyhráno a koronavirus bude poražen díky vyvinutí účinné a bezpečné očkovací látky, vynořila se nepříjemná mutace. Aby se zabránilo jejímu masivnímu rozšíření, nabádá zdravotnická světová organizace k dalšímu zpřísnění kontrol a testování. Vývoj a výroba upravené očkovací látky by totiž zabral další čas, během kterého musí být země v restriktivních opatřeních a poškozuje se tak ekonomika.

Nová mutace koronaviru z Velké Británie

O přítomnosti nové mutace koronaviru informovala Velká Británie zhruba v polovině prosince. Znepokojivá byla informace o zhruba 6 000 lidech nakažených touto mutací a fakt, že by se údajně měla tato nová verze šířit ještě o něco rychleji a silněji. Podle vědců jsou však obavy ohledně této nové mutace zbytečné. Jde totiž o velmi podobný virus, který se liší v drobnostech, takže vakcína by měla fungovat i proti tomuto kmeni.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Pozastavené lety a přísnější kontroly

V souvislosti s tímto oznámením v rámci obavy před rozšířením do dalších zemí došlo k pozastavení některých letů z Velké Británie. Zpřísnění kontrol a znemožnění cestování do rizikových oblastí by mělo minimálně zpomalit šíření tohoto nového kmenu. Naštěstí již existují rychle antigenní testy a se zvyšujícím se počtem očkovaných lidí by mohlo být šíření koronaviru obecně velmi oslabeno.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Poplach po neblahých zkušenostech

Poplach na základě této zprávy spustily i některé další země. Na pozoru se má například Itálie, kde stále mají v živé paměti nejhorší situace se zahlcenými nemocnicemi, protože i nyní to s volnými kapacitami není nejlepší. Zmutovaný kmen viru byl údajně zachycen na území Slovenska. V České republice však naštěstí zatím nebyl detekován. Kromě rychlejšího šíření se však tato nová verze koronaviru nevyznačuje žádnými horšími příznaky či průběhem nemoci.