Pandemie koronaviru nebude poslední, řekl šéf WHO

Zdroj obrázku: Pixabay.com

V Ženevě promluvil šéf Světové zdravotnické organizace. Krize s koronavirem podle něj nebude poslední pandemií a pokusy o zlepšení našeho zdraví budou neúspěšné, aniž by se řešily změny klimatu a dobré životní podmínky pro zvířata.

Ředitel odsoudil také házení viny na ohniska nákazy

Tedros Adhanom Ghebreyesus ve videohovoru z 27. prosince, který se stal první mezinárodní den připravenosti na epidemii, odsoudil nebezpečně krátkozraký cyklus ohledně ohnisek nákazy. Zároveň se nic nedělalo pro přípravu na další vlny pandemie.

Ředitel uvedl, že je nejvyšší čas se z pandemie koronaviru poučit. Tvrdí, že svět příliš dlouho operoval cyklem paniky a zanedbávání. Podle něj se zbytečně vyhazovaly peníze do ohnisek nákazy, ale už se nemyslelo na ta další, aby se jim zabránilo. Je to krátkozraké a pro něj velmi těžké to pochopit.

Zdroj obrázku: Freepik

Rada pro globální připravenost k monitorování připravenosti na mimořádné události v oblasti zdraví ze září 2019 zveřejnila první výroční zprávu několik měsíců předtím, že vypukla pandemie koronaviru. Rada uvedla, že je naše planeta nepřipravená na potencionálně ničivé pandemie. Historie nám říká, že to nebude poslední pandemie, řekl Tedros.

Úsilí o zlepšení lidského zdraví je odsouzeno k zániku

Pandemie zdůraznila vazby mezi zdravím lidí, zvířat a planety celkově. Jestliže se úsilí o zlepšení lidského zdraví nezabývá kritickým rozhraním mezi lidmi a zvířaty, je toto úsilí odsouzeno k zániku. Díky tomu je naše Země méně obyvatelná.

Nový typ koronaviru zabil 1,86 milionu lidí po celém světě. Od vypuknutí ohniska v Číně bylo zaznamenáno téměř 86 milionů případů, jak uvádějí záznamy z oficiálních zdrojů, které sestavila agentura AFP.

Zdroj fotografie: Getty Images

Za posledních 12 měsíců se náš svět úplně změnil. Dopady pandemie jsou dalekosáhlejší než samotná nemoc, trpí ekonomika, rodinné vztahy a další odvětví našeho života. Koronavirová krize by podle bývalého etiopského ministra zdravotnictví neměla být překvapením.

Mělo by se investovat do veřejného zdraví

Tedros uvedl, že by všechny země měly investovat do kapacit připravenosti k prevenci. Vyzval k silnějšímu poskytování primární zdravotní péče. V současné době jsou naplněný kapacity většiny nemocnic a ty, které jsou na pokraji sil, žádají o pomoc ostatní kraje nebo města.

Investicemi do veřejného zdraví můžeme zajistit, aby se naše děti a následně i jejich zdědily bezpečnější a udržitelnější svět. OSN podpořilo význam prevence, připravenosti a partnerství při řešení pandemie.