32letá lékařka skončila na JIP půl hodiny po očkování proti koronaviru

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Třiadvacetiletá mexická lékařka, která podstoupila očkování proti koronaviru vakcínou vyvinutou společnostmi Pfizer a BioNTech, byla půl hodiny po vakcinaci převezena na Jednotku intenzivní péče s podezřením na encefalomyelitidu (zánět mozku a míchy). Informovalo o tom tamější ministerstvo zdravotnictví. Stav ženy je nyní stabilizovaný.

Lékařka měla v minulosti alergické reakce na antibiotika sulfamethoxazol a trimethoprim. Nedlouho po vakcinaci proti koronaviru začala trpět obtížemi:

  • Bolestivé křeče
  • Potíže s dýcháním
  • Vyrážka na těle
Zdroj fotografie: Getty Images

Žádný další případ známý není

Během klinických studií vakcíny nebyl hlášen žádný případ encefalomyelitidy v důsledku očkování. Po příčině zdravotního stavu lékařky se stále pátrá. Společnost Pfizer se k případu nevyjádřila a jméno lékařky není známo. V Mexiku se vakcína proti onemocnění covid-19 začala distribuovat 24. prosince roku 2020. Stejně jako země Evropské unie, i Mexiko bude používat vakcíny Pfizer a BioNTech, k jejíž účinkování je potřeba aplikovat dvě dávky s rozmezím několika týdnů.

Latinskoamerické země trpí množstvím nemocných

Latinskoamerickým zemím je kvůli chybám ve zdravotnickému systému a množství obyvatel žijícím pod hranicí chudoby připisováno zhruba 30 % všech smrtí v souvislosti s koronavirem. Země v této oblasti se potýkají i s korupcí, kvůli které vznikají obavy, aby byla distribuce vakcíny spravedlivá. V době pandemie se totiž v zemích objevovalo kupčení se zdravotnickým materiálem i s testy proti koronaviru.

Zdroj fotografie: PxHere.com

Nemocnice v Mexiku jsou přeplněné nakaženými pacienty. Podle výpovědí dokonce mezi sebou pacienti sdílí kyslíkové lahve. Není zde dostatek lůžek, zdravotnického vybavení, ochranných pomůcek ani zdravotnického personálu. Mexické úřady už na konci prosince minulého roku přijaly asi 250 000 dávek vakcíny. Podle plánu by mělo být očkováno až 6 000 lidí denně, počínaje zdravotníky. K očkování chce využít armádu a její prostory.