Lékař zatčen za vědomé zničení 600 dávek vakcín proti koronaviru

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Lékař pracující v americké nemocnici Aurora Medical Center v Graftonu ve Wisconsinu byl zatčen pro podezření, že vědomě zničil téměř 600 dávek vakcíny proti nemoci covid-19. Podle policie muž vakcínu vytáhl z ledničky a tím ji znehodnotil. Ten ale svou vinu odmítá a zničení vakcíny považuje za prostou chybu.

Na vakcíny prý zapomněl

Podle své výpovědi zdravotník vyjmul vakcíny z chladničky, aby se dostal k jiným lékům, které zde byly uloženy, a následně je zapomněl vrátit. Celkem bylo zničeno 57 ampulí, přičemž jedna ampule obsahuje 10 dávek. Znehodnocenou vakcínou bylo naočkováno téměř 60 pacientů, než se na chybu přišlo.

Podle společnosti Moderna, která vakcínu pro USA vyrobila, není očkování nesprávně skladovanou látkou nebezpečné, nedokáže však zaručit ochranu proti nemoci covid-19. Lidé, kterým byla znehodnocená vakcína podaná, byli vyzváni, aby se dostavili na přeočkování. Podle policie farmaceut o této skutečnosti věděl a léky zničil úmyslně. Motiv k takovému činu však není zcela jasný.

Zdroj fotografie: Getty Images

Moderna je jednou z několika vakcín

Nemocnice s mužem po incidentu okamžitě ukončila pracovní poměr. Škoda byla vyčíslena na 8 000 až 11 000 amerických dolarů. Americká vakcína Moderna je jednou z několika vyvinutých očkování proti koronaviru a stejně jako vakcína společností Pfizer a BioNTech, která byla schválena pro použití v Evropské unii, využívá uměle nasyntetizovanou DNA a RNA. Další vakcíny, o kterých se mluví jako o dalších možnostech, jsou zejména:

  • AstraZeneca (Británie/Švédsko)
  • Sputnik V (Rusko)
  • Janssen Pharmaceutica / BIDMC (Spojené státy, Belgie, Izrael)
  • Novavax (Spojené státy)

Většina zemí plánuje očkovací strategie, kdy se vakcína nejdříve dostane k nejohroženějším obyvatelům. Těmi jsou zejména lidé nad 65 let, lidé chronicky nemocní, pracovníci ve zdravotnictví a pracovníci orgánů ochrany veřejného zdraví. V USA už počet úmrtí na následky koronaviru překročil 360 000.