Maďarsko nebude objednávat vakcínu proti koronaviru z Číny

Zdroj fotografie: PxHere.com

Maďarsko pro nákup vakcín proti onemocnění covid-19 využije mechanismus zadávání veřejných zakázek EU, případně vakcíny objedná z Číny. Oznámil to vedoucí kanceláře předsedy vlády Viktora Orbána. Navzdory původním plánům tak nebude země objednávat vakcíny z Ruska, a to především kvůli nízké výrobní kapacitě, která by nestačila pokrýt potřeby Maďarska.

Do Maďarska přitom už dorazilo asi 6000 dávek ruské vakcíny Sputnik V, není však jisté, kdy začne jejich distribuce občanům. Maďarsko také plánovalo zapojení se do ruského výzkumu a případné zavedení vakcíny do výroby. Podle agentury Reuters by takový krok výrazně prohloubil napětí mezi Ruskem a Evropskou unií.

Jak probíhá schvalování vakcíny?

Vakcíny proti onemocnění covid-19 v rámci Evropské unie vyhodnocuje Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA), která také sleduje veškeré možné vedlejší účinky schválených vakcín. Pokud by se měla vakcína Sputnik V distribuovat na trhu kterékoliv z členských zemí Evropské unie, musí ji agentura schválit. Maďarská vláda ale opakovaně prohlásila, že ke schvalování vakcíny použije své vlastní odborníky a postupy, na což má v případě nouze dočasné právo.

Zdroj obrázku: Pixabay.comZdroj obrázku: Pixabay.comZdroj obrázku: Pixabay.com

V Maďarsku už mezitím začalo očkování vakcínou vyvinutou společnostmi Pfizer a BioNTech, která je agenturou EMA schválená. Jako první se nechali naočkovat zdravotníci. Stejně jako v ostatních zemích by dále na řadu měli přijít rizikoví občané. Mezi rizikové faktory patří zejména:

  • Věk nad 65 let
  • Obezita
  • Diabetes či jiná onemocnění

Viktor Orbán zkritizoval Evropskou unii

Vakcína společností Pfizer a BioNTech je zatím v procesu tzv. podmínečného schválení léčivé látky. Výrobce je u takovýchto látek povinen v průběhu dvou následujících let průběžně podávat klinická data a provádět výzkumy. Další testy by mimo jiné měly prokázat, jak dlouho po očkování zůstává člověk vůči nemoci imunní, do jaké míry brání vakcína závažnému průběhu nemoci a také zda je bezpečná pro těhotné ženy a děti. Těm se nyní aplikace nedoporučuje.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Předseda vlády Viktor Orbán už dříve uvedl, že zváží jakoukoliv možnost, která by občanům země mohla poskytnout potřebné vakcíny. Zároveň zkritizoval Evropskou unii, která podle něj novou vakcínu neschválila dostatečně rychle. Premiér je dlouhodobě kritizován za budování silných vazeb s ruským prezidentem Vladimírem Putinem. Obě země mají v současné době mnoho společných projektů, jako například rozvoj jaderné energie.