První případ mutace koronaviru s jižním patogenem ve Francii

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Nová mutace koronaviru s názvem 501.V2 se objevila ve Francii. Uvedlo to místní Ministerstvo zdravotnictví. Zároveň občany země ubezpečilo, že každý pacient, u kterého bude tento nový typ koronaviru detekován, bude okamžitě izolován, aby nedošlo k dalšímu nekontrolovatelnému šíření.

Nový typ se šíří rychleji

Nakaženým je muž žijící poblíž hranic se Švýcarskem, který se vrátil z Jižní Afriky. Po návratu se necítil dobře, a tak podstoupil testy na covid-19. Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že v mužově případě nebyly identifikovány žádné další kontakty, které by představovaly zdravotní riziko. A kde všude už se jihoafrická mutace objevila?

  • Velká Británie
  • Francie
  • Japonsko
  • Austrálie (Queensland)
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Podle jihoafrických odborníků je koronavirus 501.V2 zodpovědný za většinu nakažených v této zemi. Zároveň dodávají, že se ukazuje být mnohem nakažlivější než dosavadní varianta koronaviru. Tento typ přitom sdílí stejnou mutaci s variantou, která se objevila ve Velké Británii, a to N501Y. Podle zdravotníků může být právě tato mutace příčinou rychlejšího šíření nemoci.

Jak virus zmutoval?

Mutace se poprvé objevila u člověka s koronavirem, jehož imunitní systém nedokázal v těle zničit virus, a ten měl tak možnost zmutovat. Dosavadní analýzy ukazují, že ačkoliv jsou mutace až o 70 % nakažlivější než původní verze koronaviru, nezpůsobují těžší průběh nemoci ani vyšší úmrtnost. Vakcína, která byla vyvinuta pro boj s koronavirem, by navíc měla účinkovat i na tyto mutace.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Jihoafrická republika je první africkou zemí s více než jedním milionem potvrzených případů koronaviru. Mutace poprvé zjistili odborníci ve Východním Kapsku už 18. prosince. Odtud se pak rozšířila do dalších oblastí. Velká Británie na zjištění zareagovala zákazem vstupu lidí, kteří byli v posledních deseti dnech v JAR. Zákaz se netýká Britů a Irů, musejí ale po návratu domů podstoupit karanténu.