Nové poznatky výzkumníků. Covid-19 může dlouhodobě narušit imunitu

Zdroj fotografie: Getty Images

Čím déle nás pandemie virem Covid – 19 ohrožuje, tím více poznatků o viru víme. Ve světě probíhají výzkumy na skoro vše, co s virovou nákazou může souviset. Jakmile se nějaký výzkum dokončí, jeho výsledky se objeví, aby se s nimi mohli seznámit všichni. Jedním z výzkumů, který probíhal, je i to, jak moc virová infekce poškodí náš imunitní systém. Výsledky jsou zajímavé, ale ne až tak překvapivé.

Výzkum prováděný v Americe

Výzkumníci z Univerzity of Alabama v Birminghamu, v Journal Clinical of Investigation uvedli, že do výzkumu zapojili 46 osob, které byli s nákazou Covid – 19 hospitalizováni v nemocnice, a dále 39 osob, kteří se léčili doma. Všechny osoby se prokazatelně vyléčili. Navíc byli obě skupiny porovnávány se skupinou osob, která infekci neprodělala. Během prvních dvou měsíců nákazy byla u pacientů zjištěna zvýšená aktivace imunitních buněk jako jsou T a B lymfocyty. To značí, že tělo s virem začalo bojovat.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Výzkum však překvapil jiným výsledkem. U pacientů, kteří nebyli hospitalizováni v nemocnici, došlo k vyššímu výskytu markerů imunitních buněk, stejně jako k jejich většímu vyčerpání a snížení jejich množství. To je mimořádně závažné zjištění, neboť tyto buňky tvoří bariéru proti všem infekcím, které nás napadají. Pokud jsou oslabené, znamená to, že při zasažení jiným typem viru se nakazíme a onemocníme. Více toto postihovalo starší pacienty. Toto je nejspíš první informace o závažném oslabení imunity.

Všechno zlé, je k něčemu dobré

Výsledky tohoto výzkumu nás i přes nepříliš potěšující zjištění mohou posunout v boji s epidemií blíže k jejímu zlikvidování. A to z jednoho důvodu. Pomohou nám totiž více směrovat vývoj vakcíny. Ta nás pak nebude chránit pouze proti viru Covid – 19, ale třeba i proti dalším virům, které nás ohrožují, ale s kterými si naše imunita dokáže poradit. To se bude týkat i léků, kterými se časem bude nákaza léčit, jak uvedl dr. Kenneth Remy a dr. Phillip Mudd z Washingtonské university.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Výzkum však otevřel nové otázky, a to zejména takové, které se týkají příznaků nákazy, které sužují mnoho pacientů i dlouhé týdny potom, co nemoc odezněla. A tím se dostáváme k tomu, že jen další výzkumy nám mohou na tyto otázky poskytnout adekvátní odpovědi. A třeba už v tomto okamžiku někde ve světě probíhá výzkum, který navazuje na problematiku snížené imunity po prodělané nákaze. Anebo další, který se zabývá její obnovou.