Nový výzkum ukázal, že každý třetí pacient má příznaky koronaviru déle než šest týdnů

Zdroj obrázku: Freepik

Je známo, že u někoho trvají příznaky nákazou virem Covid – 19 déle, u někoho je průběh kratší. Nová studie mezinárodního týmu výzkumníků z Lékařské fakulty na universitě v Ženevě prokázala, že u jednoho pacienta ze tří se příznaky nákazou projevují déle než šest týdnů. Jaký vliv to má uzdravení, či imunitu už tento výzkum neukazuje, ale zřejmě nebude dlouho trvat, a někdo se tím začne zabývat.

Studie, jejíž závěry byly zveřejněny na Španělském odborném portálu Redaccion Medica, ukazuje, že opravdu jeden ze tří nakažených virem Covid – 19, má po uvedeném období jeden klasický příznak nákazy. Může se jednat o ztrátu čichu, ztrátu chuti, kašel, horečka, bolesti svalů, či kloubů, nevolnost, nechutenství, vyrážka.

Co to znamená pro další vývoj epidemie

Jedna třetina z téměř 700 pacientů, kteří byli pozorováni více než šest týdnů po nákaze, projevovala symptomy nákazy, a infekce u nich propukla. Projevily se příznaky typické pro nákazu, dušnost, kašel, bolesti hlavy, ztráta čichu, chuti, poškození plic. I když u někoho příznaky odezní po krátké době, a není pro své okolí nakažlivý, tak tato jedna třetina i po šesti týdnech pro své okolí představovala nebezpečí v podobě vysoké virové nálože.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Tím mohla přenášet nemoc na lidi, s kterými přišli do styku. A to je nebezpečné pro neustálé šíření epidemie. Proč u někoho nákaza přetrvává tak dlouho se zatím neví. Jisté ale je, že by tito nemocní měli být v izolaci, dokud u nich nemoc neodezní, aby nemohli nakazit další lidi.

Jaké jsou závěry celé studie

Toto zjištění je nicméně důležité i pro zaměstnavatele a pojišťovny, protože nelze paušálně stanovit, že nemoc trvá x dní, a pak už nemocný nemá nárok na nemocenské dávky. I na tuto skutečnost tým výzkumníků University v Ženevě upozorňuje. Studie tak dokazuje, že je nutné brát v potaz zdravotní stav nakažených a nestanovit jednotné datum jako konec nemoci.  Výzkumníci dále uvádějí, že jejich studie, ve které se snaží o určení maximální doby, kdy mají nakažení některý z příznaků nemoci Covid – 19 v těle, bude nadále pokračovat nejméně do dubna 2021, a na její závěry si pak budeme muset ještě počkat.

Zdroj fotografie: Freepik

V každém případě je nezbytné nemoc nepodceňovat, a i když si myslíme, že jsme vyléčení, se ke svému okolí chovat zodpovědně. Protože jak je vidět i jeden z přetrvávajících příznaků může znamenat, že jsme pro své okolí možným přenašečem viru, a tedy velkým rizikový faktorem pro jeho šíření.