V Rusku ministerstvo zdravotnictví povolilo očkování proti Covid-19, vlastní vakcínou

Zdroj fotografie: Getty Images

Rusko si samo vyvinulo vlastní vakcínu proti nákaze virem Covid – 19, a nazvalo ji Sputnik V. S vývojem začalo vloni koncem léta, a protože Rusko není členem Evropské Unie, má vlastní pravidla pro testování a následné používání léků a vakcín. I když ani tady si nedovolí začít používat na lidech zcela novou a neověřenou věc, tak minimálně 2 kola studií proběhla. Poté byla vakcína schválena pro použití pro občany starší 18 ti let.

V prosince Ministerstvo zdravotnictví schválilo použité vakcína i pro občany starší 60 ti let. Uvedl to v televizním projevu Michail Muraszko, vedoucí ministerstva. Dle jeho vyjádření je i pro občany této věkové skupiny vakcína bezpečná. Podle výrobce je vakcína účinná v 90 % případů u lidí starších 60 ti let.

Schválení očkování a účinnost vakcíny

Od začátku prosince, kdy očkování začalo, je tak možné očkovat lidi od 18 ti let, i občany starší 60 ti let. A ta je podle dlouhodobých výsledků po celém světě tou nejrizikovější. Vakcína Sputnik V, kterou vyvinula firmy Gamalei, tak smí být používána, a 3.kolo studia výzkumu účinků a vedlejších účinků bude vyhodnoceno letos na jaře. Toto plošné očkování je tedy možné brát jako 3.kolo klinických testů. Pokud se potvrdí účinnost 90 %, bude to velmi dobrý výsledek. Pak půjde jen o to, zda vakcína nemá výrazné vedlejší účinky. To by bylo hodně devalvující v jinak prozatím dobrém výsledků účinnosti.

Zdroj fotografie: Getty Images

Jak se k očkování postaví populace starší 60 ti let

I když je povolené očkovat občany nad 60 let věku, otázkou zůstává, kolik se jich nechá doopravdy naočkovat. Např. prezident Vladimír Putin v polovině prosince prohlásil, že se očkovat nenechá, i když mu je 68 let. Jak moc jeho prohlášené ovlivní další lidi, se můžeme jen domnívat. Důvody mohou být různé, ale přeci jen učinit tak závažné prohlášení v době tak rozsáhlé epidemie může být pro mnoho Rusů návod, zda se vůbec nechat očkovat. Určitě také velká část z nich čeká, jak dopadnou výsledky této první očkovací vlny, a pak se rozhodnou. Třeba také spoléhají na to, že na jaře vlna opadne, a oni nebudou muset očkování podstoupit.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Pokud však bude očkování podmínkou pro cesty do zahraničí, nebo povolení dalších aktivit, stejně je to nemine. Navíc může být argumentem pro i mutace viru, a jeho vyšší rychlost šíření, možná i smrtnost. Jestli k cíli, ke kterému chce dospět celý svět, totiž ukončit pandemii, může očkování pomoci, měli by všichni, ať už jsou více či méně nákazou ohroženi, uvažovat o tom, zda ho i oni podstoupí. To už je ale jiná otázka.