101 letá obyvatelka domova důchodců byla první očkovanou Covid-19 vakcínou

Zdroj fotografie: Adobe Stock

Německý deník Bild informoval o prvním očkovaném u našich sousedů. První očkovanou obyvatelkou byla 101letá Edith Kwoizalla, která žije v domově důchodců v Halberstadtu v Sasku-Anhaltsku. V tomto domově pro seniory byli očkováni také ostatní obyvatelé domova i jeho personál. Použita byla vakcína od společnosti Pfizer-BioNTech. Toto očkování proběhlo v sobotu, tedy jeden den před začátkem oficiálního očkování, naplánovaného na neděli. Lékařem, který jako první v Německu touto vakcínou očkoval byl doktor Bernhard Ellendt.

Vyjádření ministra zdravotnictví

„Vakcinační centra jsou funkční, očkovací týmy jsou připraveny. Chceme očkovat dostatek lidí, aby virus už neměl šanci,“ řekl v sobotu ráno německý ministr zdravotnictví Jens Spahn. Ministr také dodal, že první skupinou očkovaných budou obyvatelé starší 80 let, tedy nejrizikovější skupina, a samozřejmě také zdravotníci a ostatní zaměstnanci nemocnic. Uvedl, že mladší lidé musí být trpěliví a dále důsledně dodržovat ochranná opatření a omezení. Ujasnil také, že očkování je bezplatné a dobrovolné. Do konce roku má být do Německa dodáno celkem až 1,3 milionu dávek vakcín Pfizer. Podle Spahna by v lednu mělo být dodáváno téměř 700 tisíc vakcín týdně.

Zdroj fotografie: Adobe Stock

Ochranná opatření v Německu

Německá vláda apeluje na občany, aby dodržovali rozestupy, nosili zakrytá ústa rouškou a dbali na řádnou hygienu rukou. Tato základní pravidla jsou tedy v podstatě stejná jako v České republice. Od počátku pandemie v březnu roku 2020 tato základní opatření Němci nerozvolnili. Postup pandemie vyhodnocují na základě počtu nově nakažených týdně. Od listopadu jsou v Německu zavřená restaurační zařízení, turistická centra a zařízení pro rekreaci a sport. Veškeré maloobchody a také školy a školky zůstaly otevřené. Mnoho zaměstnanců v kancelářských profesích zůstalo doma a pracují dálkově, takzvaně z home office. I přes omezení však v Německu během krize klesá nezaměstnanost, a firem, které byly ohroženy bankrotem, je méně.