Čínská vláda odsoudila novinářku na čtyři roky vězení za popis pandemie koronaviru ve Wu-chanu

Zdroj fotografie: PxHere.com

Soud v Šanghaji odsoudil sedmatřicetiletou čínskou novinářku Zhang Zhan za to, že popisovala dění ve Wu-chanu na počátku pandemie koronaviru. Do vězení by měla jít na čtyři roky. Podle úřadů byla shledána vinnou za „působení potíží“. Komunistické úřady ČLR často odsuzují disidenty a aktivisty, kteří kritizují vládu.

Novinářka byla obviněna z těchto přečinů

  • Šíření falešných informací
  • Poskytování rozhovorů zahraničním médiím
  • Zlomyslné šíření informací o koronaviru

Ve vězení byla mučena

Zhang Zhan se soudu zúčastnila ve špatném zdravotním stavu a na invalidním vozíku. Dosud není známo, zda se proti rozsudku odvolá. Šanghajská policie novinářku zadržela v polovině května minulého roku. Od té doby byla umístěna ve vazbě. Podle svého právníka byla mučena. Poté, co zahájila hladovku, jí byla do těla násilně vpravena trubička zajišťující přísun potravy.

Zdroj fotografie: PxHere.com

Zhang Zhan v únoru roku 2020 odcestovala do Wu-chanu, odkud podávala zprávy o tamním dění. O pandemii informovala veřejnost především pomocí živých reportáží na sociálních médiích včetně Twitteru a YouTube, které jsou v Číně zablokovány. Publikovala také článek kritizující úřady pro nepřesnost oficiálních informací o rozsahu epidemie koronaviru.

Koronavirus odřízl Wu-chan od světa

První případy onemocnění covid-19 se ve Wu-chanu objevily koncem roku 2019. Hned počátkem následujícího roku se nemoc značně rozšířila a počty infikovaných s těžším průběhem ochromily zdravotnictví. Nedostatek vybavení, lůžek i zdravotnického personálu přispěly k množství úmrtí, a tak se na konci ledna vláda ČLR rozhodla Wu-chan uzavřít. Město bylo odříznuto od vnějšího světa na více než dva měsíce.

Vláda byla později kritizována za pozdní reakci na vypuknutí epidemie a pokusy o zkreslování či dokonce zatajování počtu nemocných i zemřelých. Kromě novinářky Zhang Zhan policie zadržela i několik dalších bloggerů a zpravodajů, kteří epidemii ve Wu-chanu zprostředkovávali ostatním, a dalším zakázala novinářskou činnost.