Co ještě po více než roce nevíme o koronaviru. Odborníkům se stále nedaří rozklíčovat pravdu

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Už více než rok se svět potýká s pandemií onemocnění SARS CoV-2. Vědci se od té doby snaží získat o virusu co nejvíce informací, stále ovšem neznáme odpovědi na několik klíčových otázek.

Jaké to jsou především?

  • Jaké jsou dlouhodobé následky nemoci
  • Jak často dochází k opětovnému infikování člověka
  • Jak dlouho trvá imunita po prodělání onemocnění

Pro mnoho lidí nepředstavuje onemocnění covid-19 žádnou hrozbu a nemocí projdou takřka bez příznaků. Jiní naopak mají potíže s dýcháním, utrpí mrtvici nebo jim selžou orgány s následkem smrti. Je už známo, že věk a celkový zdravotní stav má na průběh onemocnění u člověka zásadní vliv. Také se zdá, že těžší průběh nemoci postihuje více muže než ženy.

Počáteční imunitní reakce může napovědět, jaký bude průběh nemoci

Imunoložka Miriam Merad z Lékařské fakulty Ichan v New Yorku vysvětluje, že pacienti, u kterých má koronavirus těžší průběh, mají něco společného. Imunitní reakce těla se může vymknout kontrole a způsobit jeho poškození. Počáteční imunitní reakci mají na starosti proteiny s názvem interferony typu 1, avšak u některých pacientů může docházet ke špatné reakci na tento interferon. Vliv mohou mít i genetické předpoklady.

Někteří vážně nemocní pacienti také produkují nadbytečné množství dalších složek ranné imunitní reakce. Vysoké hladiny dvou proteinů, interleukinu a TNF alfa, mohou předpovědět, že pacient bude mít těžký průběh nemoci a je u něj vyšší pravděpodobnost úmrtí. Naproti tomu jsou i lidé, kteří, ačkoliv SARS CoV-2 ještě nebyli vystaveni, mají v krví bílé krvinky, které onemocnění rozpoznávají a úspěšně proti němu bojují. Ti pak mají velmi mírný průběh nemoci. Pravděpodobně je to způsobeno předchozím nachlazením běžným koronavirem.

Pocovidový syndrom je častý jev

Co se týče dlouhodobých následků po prodělání onemocnění covid-19, relevantní informace budeme mít až v průběhu několika následujících let. Zatím je známo pouze to, že u některých pacientů i měsíce po nemoci přetrvávají příznaky. Tento jev se nazývá „pocovidový syndrom“. Jaké jsou jeho typické projevy?

  • Únava a malátnost
  • Dušnost
  • Srdeční problémy
  • Problémy se soustředěním

Pocovidový syndrom nemusí nutně souviset s těžkým průběhem nemoci. Dosud největší průzkum tohoto jevu je zaznamenán ve studii COVID Symptom Study, kde z celkového počtu 4182 účastníků u 13,3 % přetrvávaly příznaky onemocnění déle než čtyři týdny, u 4,5 % více než osm týdnů a u 2,3 % více než 12 týdnů.

Zdroj fotografie: Pixabay

U vakcín může být problém se skladováním

Stále není jasné, jak dlouho trvá imunita člověka po prodělání nemoci. Dosud bylo hlášeno několik případů opakované nákazy, z čehož lze usuzovat, že člověk je imunní pouze několik měsíců. Co se týče léčby, bylo schváleno, že pacientům s velmi těžkým průběhem může být podáván lék Remdesivir. Další léky jsou ve fázi klinických studií.

K dispozici už jsou také vakcíny, avšak i zde může nastat problém. Například vakcína společnosti Pfizer a BioNTech musí být skladována při velmi nízkých teplotách. Distributoři tedy musí buď uplatnit všechny přijaté dávky vakcíny během několika dní, nebo mít k dispozici speciální mrazničky. Mnoho testovaných vakcín také ke svojí účinnosti potřebuje dvě dávky. Sledování toho, kdo a kdy má být přeočkován, může být rovněž obtížné.

Trvalá imunita je nepravděpodobná

Pokud se opakované infekce stanou běžnými, virus ze společnosti pravděpodobně nevymizí. U některých koronavirů, které způsobují nachlazení, trvá imunita přibližně 40 týdnů. Pokud je to i případ onemocnění covid-19, je možné, že se budou vyskytovat každoroční ohniska nákazy. Virus by mohl být vymýcen jen s trvalou imunitou, a ta bývá v případě virových onemocnění vzácností.

Vážným problémem je to, že zhruba 30 % nakažených je asymptomatických. V takovém případě se lidé stávají přenašeči nemoci, ačkoliv o ní sami ani nevědí. Podle některých odborníků se proto může patogen v populaci objevovat velmi dlouhou dobu.