Italský odborník vysvětluje, kdy bychom se díky vakcínám mohli dočkat překonání krize

Zdroj fotografie: Getty Images

Italský vládní komisař pro pandemickou krizi Domenico Arcuri zdůrazňuje, že je velmi důležité, abychom si od začátku vyjasnili, že musíme být i nadále zodpovědní a trpěliví. Očkování sice začalo, ale bude nějakou dobu trvat, než přinese chtěné výsledky. V neděli začala v Itálii očkovací kampaň, stejně jako ve většině zemí Evropské unie. K této příležitosti poskytl Arcuri rozhovor na toto téma italskému deníku Corriere della Sera. Zdůraznil, že přestože se může zdát, že nad pandemií vyhráváme, nesmíme přestat být obezřetní. První den očkování shledává symbolickým a emocionálním.

Změna přijde snad na podzim

Komisař v rozhovoru uvedl, že pro návrat k normálu by bylo třeba očkovat 70 – 80% obyvatel. To se očekává v nejlepším případě v létě tohoto roku, realističtější je však počítat spíše s podzimem. Acuri také odhalil předběžný plán očkovací kampaně: „Začneme s 450 tisíci dávkami 30. prosince. V prvním čtvrtletí roku 2021 dodáme 9 milionů dávek. Ve druhém čtvrtletí bude v Itálii již 13 milionů dávek. Celkově země v průběhu roku obdrží 202 milionů dávek od šesti společností, což je dost pro 101 milionů lidí.“

Zdroj fotografie: Getty Images

Očkování pro všechny až v létě

Na otázku, kdy budou vakcíny dostupné pro generaci 60letých, odpověděl, že pravděpodobně v létě. Připomněl, že přednost mají zdravotničtí pracovníci, zaměstnanci domovů pro seniory a jejich obyvatelé. Je podle něj velmi důležité, aby se koronaviru zbavily nemocnice (tedy jejich zaměstnanci), a také aby domovy pro seniory přestaly být hrozivými ohnisky infekce.

Itálie připravuje líbivou kampaň

Arcuri také uvedl, že když úřady oznámily, že pro očkovací kampaň je zapotřebí 15 tisíc lékařů a sester, během týdne se dobrovolně přihlásilo 20 tisíc zdravotníků. Zajímavou otázkou pro Arcuriho byla také ta, zda mohou očkovací kampaň ovlivnit takzvaní „popírači“ pandemie.

Zdroj fotografie: Getty Images

„Uspořádáme atraktivní informační kampaň, abychom Italy přesvědčili. Aby se vakcinaci nebránili a neměli strach. Aby se starali o sebe a své blízké.“  Vysvětlil, že se kampaně zúčastní režiséři, dirigenti, spisovatelé a další oblíbení umělci. Celou kampaň chtějí Italové pojmout stylově. Od ledna budou stavět očkovací pavilony se zajímavými designy. Chtějí, aby se očkování stalo aktem občanské odpovědnosti a lásky k bližním.