85letý muž ze Švédska zemřel den po očkování vakcínou proti koronaviru

Zdroj fotografie: Adobe Stock

Tento případ je prvním úmrtím po očkování proti koronaviru ve Švédsku. Místní orgány v tiskové zprávě uvedly, že tento starý muž (85 let) žil v domově pro seniory v Kalmaru a trpěl mnoha nemocemi. Zemřel pravděpodobně na srdeční zástavu.

Zástupci regionu Kalmar tento incident nahlásili Švédské agentuře pro léčivé přípravky jako možný následek očkování, to je ale naprosto běžný postup při úmrtí krátce po jakémkoli očkování. Lékař z regionu Kalmar, Mattias Alvunger, uvedl, že vzhledem k obavám, které se mezi obyvateli objevují ve spojitosti s očkováním proti COVID-19, je důležité jednat otevřeně a legálně.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Podle Alvungera nebyly v jejich regionu zatím pozorovány žádné vedlejší účinky po očkování vakcínami od společností Pfizer a Biontech. Imunizace obyvatel bude dále probíhat podle plánu. Prioritními skupinami, které jsou na řadě jako první, jsou stejně jako ve zbytku Evropy zdravotníci a obyvatelé domovů pro seniory. Jako první ve Švédsku byl očkován 91letý senior z Mjoelby. V prvních dnech byla vakcína podána asi 5 tisícům lidí.

Koronavirus ve Švédsku

Švédsko je již od počátku pandemie známé svým mírným přístupem a minimem ochranných opatření. Jejich počáteční strategií bylo promoření obyvatel infekcí – takzvaný plán kolektivní imunity. Například nošení roušek není ve Švédsku povinné. Celkově se v této zemi vše nese na vlně dobrovolnosti. Nakonec nezbylo ale Švédům nic jiného, než postupné mírné zpřísňování pravidel.

Zdroj fotografie: Getty Images

Plošná omezení ve Švédsku nejsou, zakázány jsou pouze hromadné akce pro více než 50 osob. Ostatní opatření jsou pouhá doporučení, a to dodržování vzdálenosti mezi občany alespoň 2 metry, důsledná hygiena rukou, kýchání a kašlání do rukávu a podobně. Veřejná doprava omezena není. Také Švédsko dále nechává otevřené hranice pro všechny obyvatele Evropské unie, nejsou nutná žádná vyšetření ani karanténa. Od 21.1. se Švédové chystají omezit vstup na své území lidem přijíždějícím z Velké Británie a Dánska, a to kvůli nové mutaci viru, která se v těchto zemích rozšiřuje.