Čím je ovlivněná úmrtnost na koronavirus. Důležitá zjištění virologů

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Riziko úmrtí u pacientů infikovaných virem SARS-CoV-2 je až pětkrát vyšší než u lidí s běžnou chřipkou, tvrdí studie vědců z amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Centrum ve své studii zkoumalo více než 10 000 pacientů.

Jaké jsou podle zjištění faktory, které nejvíce zvyšují úmrtnost na Covid-19?

  • Závažný průběh onemocnění
  • Nutnost léčby na jednotkách intenzivní péče
  • Připojení k plicním ventilátorům

Ze studie vyplývá, že riziko úmrtí na onemocnění Covid-19 se zvyšuje zejména u lidí, kteří jsou po infikování léčeni na jednotkách intenzivní péče. Během léčby pacientů s koronavirem bylo také zjištěno až 17 možných komplikací, které mohou vést ke smrti.

Zdroj fotografie: Getty Images

Pacienti trpí respiračními obtížemi

U lidí infikovaných koronavirem je navíc zhruba 19krát vyšší pravděpodobnost vzniku akutního respiračního syndromu (virového zápalu plic). Specialisté z CDC uvádějí, že u pacientů s koronavirem existuje čtyřikrát vyšší pravděpodobnost vzniku pneumotoraxu (nahromadění vzduchu v dutině obklopující plíce) a dvakrát vyšší pravděpodobnost vzniku pneumonie (zápalu plic). Všechny výsledky jsou měřeny v porovnání s lidmi, kteří onemocněli běžnou chřipkou.

Mezi chřipkou a koronavirem jsou mnohé rozdíly

Dalším rozdílem mezi chřipkou a koronavirem je doba inkubace, kdy u chřipky zaznamenáváme kratší dobu mezi nákazou a projevením prvních příznaků. Chřipka se také šíří o něco rychleji. Zatímco u chřipky jsou nejvíce ohrožení děti, těhotné ženy a osoby s oslabenou imunitou, u koronaviru mají kritický průběh zejména starší osoby a pacienti s již existujícími zdravotními problémy.

Zdroj fotografie: PxHere.com

Kromě zjištění, že pacienti infikovaní koronavirem umírají pětkrát častěji než lidé s chřipkou, přišli vědci na to, že lidé s nemocí Covid-19 mají delší průběh nemoci. Na druhou stranu se příslušníci negroidní rasy, lidé z latinskoamerických zemí a mulati z nemoci zotavují rychleji než příslušníci europoidní rasy.