Italský premiér odmítl zavedení povinného očkování proti koronaviru

Zdroj fotografie: Getty Images

Giuseppe Conte, italský předseda vlády, vyloučil možnost zavedení povinného očkování proti koronaviru. Zároveň prohlásil, že nouzový stav během pandemie bude prodlužován tak dlouho, jak jen to bude nutné. Do dubna chce v Itálii nechat očkovat asi 10–15 milionů lidí.

Evropané v současné době mohou využít dva typy vakcín od následujících společností:

  • Pfizer a BioNTech
  • Moderna

Premiér vyzval obyvatele Itálie, aby se nechali proti onemocnění covid-19 navzdory dobrovolnosti očkovat. Žádá je také, aby odložili stranou veškeré ideologie nebo emocionální reakce, a očkování brali jako akt solidarity s celým národním společenstvím. Přesto zástupci italské vlády jednají o tom, že očkované občany nějakým způsobem zvýhodní.

Očkovaná zdravotní sestra je terčem slovních napadení

Giuseppe Conte zároveň vyjádřil svou podporu devětadvacetileté italské zdravotní sestře z nemocnice pro infekční nemoci v Římě, která se jako první v Itálii nechala proti koronaviru očkovat. Nedlouho poté ale musela čelit nadávkám či dokonce výhružkám smrti od lidí, kteří jsou proti vakcinaci. Premiér uvedl, že pokud by to bylo možné, sám by se nechal očkovat mezi prvními a šel by tak příkladem, jenže stejně jako v jiných zemích jsou určené skupiny lidí, kteří vakcínu dostanou přednostně.

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Itálie má nejvíce mrtvých v Evropě

Conte uvedl, že počet obětí pandemie v zemi byl „ranou, která zůstane v historii národního společenství“. Počet úmrtí v souvislosti s koronavirem přesáhl 73 000, což je nejvíc v Evropě. Svůj podíl na tom má podle odborníků i fakt, že Itálie má průměrně nejstarší populaci na kontinentu. Senioři také ve velké míře žijí spolu s početnými rodinami, riziko nákazy je tedy vyšší.

Současná platná omezení pro Itálii

Během současné situace v Itálii se všichni, kdo přicestují do země, musí podrobit dvoutýdenní karanténě. Rovněž se musí prokázat negativním PCR testem na covid-19. Počet nakažených je oproti situaci na jaře rovnoměrně rozložen po celé zemi a jednotlivé regiony se dělí dle barevných stupňů, které ukazují, jaká omezení pro ně aktuálně platí.

Zdroj fotografie: Getty Images

Itálie pro označení rizikovosti situace používá tři stupně – červený, oranžový a žlutý. Zatímco v regionech v červeném stupni jsou dočasně přerušené maloobchodní aktivity s výjimkou základních potravin a nezbytných potřeb a zákaz pohybu z nebo do regionu, v oranžovém stupni už jsou maloobchodní aktivity povolené, i když zákaz pohybu trvá. Ve žlutém stupni platí zákaz nočního vycházení a například restaurace či bary mohou mít otevřeno do 18 hodin.