Onemocněl koronavirem po očkování. Vysvětlení je ale jednoduché

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Pětačtyřicetiletý muž z kalifornského San Diega, který pracuje jako zdravotní sestra, byl očkován proti koronaviru 18. prosince vakcínou Pfizer. Podle americké zpravodajské společnosti ABC News byl tomuto muži 6 dní po očkování diagnostikován COVID-19. Matthew W. uvedl, že se po očkování cítil dobře, pociťoval pouze mírnou bolest v paži v místě vpichu, což je běžné u naprosté většiny očkování.

Obtíže přišly za pár dní

Od očkování uběhlo několik dní, během kterých se Matthew staral v nemocnici o pacienty s koronavirem. Po necelém týdnu se ale začal cítit velmi špatně, cítil velkou únavu, měl zimnici a bolesti svalů. Nakonec u něj byl diagnostikován koronavirus, což všechny překvapilo.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Co na to říká odborník?

Na otázku, jak se to mohlo stát, odpověděl specialista na infekční choroby z Centra pro rodinné zdraví v San Diegu doktor Christian Ramers. Říká, že tento scénář ho nepřekvapuje, částečně byly tyto případy mezi odborníky očekávány. Klinické studie k vakcíně proběhly, a zjistilo se v nich, že imunita proti koronaviru nastupuje 10 – 14 dní po očkování. Aby byli očkovaní plně chráněni před infekcí, je potřeba dostat také druhou vakcínu. Lékař také dodává, že po první dávce vakcíny vzniká asi 50 % imunita, po druhé dávce se imunita vyšplhá až na 95 %.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Dalším pravděpodobným vysvětlením by mohlo být také to, že byl Matthew W. infikován koronavirem už těsně před očkováním. Koronaviru totiž může trvat až dva týdny, než se v těle plně rozvine.

Covid-19 v Kalifornii

V San Diegu jsou zdravotníci velmi vytížení, stejně jako u nás. Zřídili tam polní nemocnici a pracují 24 hodin denně. Kalifornie je ze všech států USA koronavirem zasažena nejhůře. Zaznamenávají zde až 34 tisíc nově nakažených denně. Největší nárůst onemocnění proběhl před koncem minulého roku, zřejmě také díky svátkům.