Osm očkovaných zaměstnanců pečovatelského domu bylo předávkováno vakcínou proti koronaviru

Zdroj fotografie: PxHere.com

Ústav v německém Stralsundu již upřesnil, jak došlo k nehodě, při níž byl osmi pracovníkům nedopatřením podán pětinásobek vakcíny BioNTech/Pfizer. Dle německého deníku Bild byli čtyři lidé převezeni do nemocnice na pozorování, přičemž zde zůstává pouze poslední z nich. Ti vykazovali příznaky podobné chřipce. Tisková zpráva okresu uvedla, že vyšší dávky byly na pracovnících již testovány. Trvalé následky nebyly prokázány ani u jednoho z nich. Lokální reakce v místě vpichu a příznaky podobné chřipce jsou závislé na dávce.

Jak k omylu došlo?

Podle slov Stefana Kertha, mluvčího okresu Přední Pomořansko-Ruján, zdravotní sestra obsah lahviček správně naředila s roztokem, avšak stříkačky s obsahem jedné lahvičky podávala vždy jednomu z pracovníků. Toto bylo v rozporu s instrukcemi výrobce. Tohoto omylu se sestřička dopustila celkem osmkrát, kdy vypotřebovala osm lahviček, přičemž zbylo 32 neoočkovaných osob. Výrobce k vakcíně přidává obrázkový návod, který má podobu plachty na stůl.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Z ošetřovatelů pacienty

Osm předávkovaných osob je ve věku 38 až 54 let. Poslední hospitalizovanou je jediná nakažená žena. Všichni očkovaní jeli po aplikaci domů, přičemž čtyři z nich se nechali hospitalizovat z důvodu příznaků podobných chřipce. V pondělí tři z nich nemocnici opustili a poslední zůstává žena, která i nadále trpí bolestí a točením hlavy.

Zdroj fotografie: PxHere.com

Společnost BioNTech uvedla, že vakcína byla v průběhu první fáze testování testována na předávkování. Nadále společnost prohlásila, že žádná z pokusných osob netrpí trvalými následky. Dobrovolníci při studii po předávkování vykazovali stejné obtíže, jako zaměstnanci pečovatelského domu. Tyto příznaky společnost označuje za lehké až střední, zároveň přechodné. Společnost také uvádí, že testované předávkování nepřesáhlo 100 mikrogramů a doporučené dávkování společnosti je 30g. Omyl, ke kterému v domově došlo, tak daleko přesahuje testování samotného výrobce.