Všechno, co potřebujete vědět o očkování proti koronaviru

Zdroj fotografie: PxHere.com

Státy zemí Evropské unie a USA v současné době nakupují dvě vakcíny – od společností Pfizer a BioNTech a Moderna. Obě jsou to vakcíny typu mRNA. Replikují proteiny, které jsou typické pro virus v lidském těle, a tím spouští imunitní reakci organismu. Obě také ke své účinnosti potřebují aplikaci dvou dávek.

Jaké jsou mezi nimi rozdíly?

  • Mají různé podmínky skladování
  • Mají různý interval podání druhé dávky

Zatímco vakcína Pfizer a BioNTech musí být skladována v –70 °C, vakcíně od společnosti Moderna stačí „jen“ něco okolo –18 °C. To už je dosažitelnější i s běžným nemocničním vybavením. Pokud dojde ke zvýšení potřebné skladovací teploty, musí být očkování od Pfizeru použito do pěti dnů. Moderna má v tomto ohledu další výhodu, jelikož v klasické lednici je stabilní i 30 dní a při pokojové teplotě 12 hodin.

Jak dlouhé musí být intervaly mezi dávkami?

Dvě dávky vakcíny by měly být podány s odstupem zhruba 3–4 týdnů. U vakcíny od Pfizeru jde o 17 až 21 dní, u vakcíny od Moderny pak 28 dní. Druhé očkování je možné i po této lhůtě, jeho provedení se doporučuje co nejdříve, aby mohla být zaručena účinnost. Pro první i druhou imunizaci je třeba použít stejnou vakcínu, jelikož kombinování vakcín není dostatečně otestováno.

Zdroj fotografie: PxHere.com

Očkování se doporučuje i u lidí, kteří už onemocnění covid-19 prodělali. Nemoc se totiž může vrátit, jejím proděláním není zajištěná dlouhodobá imunita. Pokud ale někdo právě onemocnění prodělává, či se potýká s chřipkou nebo nachlazením, očkován by být neměl. Lidé, kteří jsou v karanténě, by rovněž měli být očkováni až po jejím skončení.

Jak dlouho bude trvat, než se proočkuje celá populace?

Bude trvat několik let, než se všechny vyspělé země proočkují. Počítá se s tím, že i v průmyslově rozvinutých zemích k tomu nedojde dřív než v roce 2022. Německé úřady například očekávají, že v prvním čtvrtletí roku 2021 stihnou podat 13 milionů dávek vakcíny, což při dvou očkování na osobu nestačí ani desetině populace.

Do léta 2021 by tedy měly být očkovány alespoň nejohroženější skupiny, především senioři a pacienti s komorbiditami. U všech zájemců ale ošetřující lékař musí nejprve zjistit, zda člověk může být vzhledem ke svému zdravotnímu stavu očkován. Vakcína může představovat vážné riziko například pro některé alergiky. Očkování je také schválené pouze pro osoby starší 16 let.

Jaké jsou vedlejší účinky vakcíny?

Odborníci nepředpokládají, že vakcína bude nebezpečná pro těhotné ženy, avšak studie potvrzující tuto domněnku stále probíhají. Vedlejší účinky vakcíny jsou u většiny dosavadně očkovaných mírné až středně závažné. Zahrnují především otoky v místě vpichu, bolesti hlavy, únavu a horečku. Začínají průměrně tři dny po očkování a během následných dvou dnů odeznívají.

Zdroj fotografie: Getty Images

Vakcína by měla být účinná i proti různým mutacím koronaviru. Pokud se chtějí lidé zároveň nechat očkovat proti jiným nemocem, jako je chřipka či tetanus, toto očkování by mělo být podáno nejméně 14 dní před či po očkování proti koronaviru. Očkovaní lidé by také měli stále dodržovat opatření a hygienická pravidla, např. nošení roušek.