Zdravotníci věděli o nové mutaci koronaviru již v září minulého roku

Zdroj fotografie: PxHere.com

Španělská vláda oznámila, že zdravotnické služby v zemi si byly vědomy existence nové varianty koronaviru již v září. Jak řekl španělský ministr zdravotnictví Salvador Illa v rozhovoru pro televizi TVE, mutace koronaviru, která se v posledních dnech rozšířila ve Velké Británii, se již na podzim vyskytla v Evropě. „Už jsme to věděli v září a nemyslím si, že to výrazně zvýšilo výskyt COVID-19 v naší zemi,“ řekl Illa.

Nová mutace není nebezpečnější

Ministr zdůraznil, že žádný z vědeckých týmů dosud neposkytl přesvědčivé důkazy, které by potvrdily, že nová varianta SARS-COV-2 je nakažlivější, než základní typ koronaviru. Zároveň poukázal na to, že navzdory zahájení očkování proti koronaviru, platí například ve Španělsku epidemická omezení. Podle údajů zveřejněných v úterý večer španělským ministerstvem zdravotnictví, bylo za posledních 24 hodin potvrzeno více než 14 000 lidí, přičemž počet nakažených se pohybuje u více než 1,89 milionu obyvatel. Celkem 50.400 lidí již zemřelo.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Šíření španělské mutace

Tato mutace se ze Španělska rozšířila již do několika evropských států. Dle vědců pochází od španělských zemědělců. Od léta se tato mutace šíří obzvláště na starém kontinence. Velká Británie hlásí 80% výskyt této mutace u nových případů. V Irsku hlásí 60% a přes 40% například ve Francii či Švýcarsku. Hlavními přenašeči této mutace jsou pravděpodobně lidé, kteří navštívili v rámci dovolené Španělsko. Při návratu domů pak s sebou přinesli právě španělskou mutaci. Genetička Emma Hodcroftová však uvádí, že se tato mutace příliš neliší od těch, které se objevovaly na jaře.

Zdroj fotografie: PxHere.com

Podpora Evropské unie

Tisková mluvčí vlády Maria Jesus Montero uvedla, že Španělsko obdrželo 10 miliard eur z prostředků Evropské unie na boj proti koronaviru. Peníze budou převedeny především na lékařské orgány autonomních společenství. Montero vysvětlila, že pomoc EU pochází z fondu React-EU.