Lékař udělal chybu a předávkoval očkovanou dámu vakcínou proti koronaviru

Zdroj fotografie: Getty Images

Osm lidí ze severního Německa bylo předávkováno vakcínou proti onemocnění covid-19. K chybě v očkování došlo v pečovatelském domě ve městě Stralsund, kde byl pracovníkům omylem podán pětinásobek doporučené dávky vakcíny. Všichni pracovníci byli převezeni do nemocnice, přičemž sedm z nich už bylo propuštěno do domácí péče. Jedna žena v nemocnici nadále zůstává.

Jaké jsou příznaky předávkování?

  • Silné bolesti hlavy
  • Závratě

Mezi předávkovanými bylo celkem sedm žen a jeden muž ve věku 38 až 54 let. Následky z předávkování by ale neměly být trvalé. Podle prohlášení společnosti BioNTech byly v první fázi testování některým dobrovolníkům podána dávka až 100 mikrogramů vakcíny oproti běžným 30 mikrogramům, a to bez vážných problémů.

Zdroj fotografie: Getty Images

Lékaři dostali jen informační leták

Injekční stříkačky s vakcínami připravila zdravotní sestra, aplikaci následně provedl lékař. Ten pro noviny Ostsee Zeitung uvedl, že vakcína je pro něj i pro zdravotní sestru zcela nová a že navzdory očekávání neproběhl žádný lékařský briefing, který by zdravotnímu personálu vakcínu představil, ale obdržel pouze informační leták. Lékař rovněž řekl, že členové imunizačního týmu byli nejspíš poskládáni ve spěchu, a tak nepracoval se svým obvyklým asistentem a neznal ani jména ostatních.

Mluvčí výrobce vakcín BioNTech v reakci na události ve Stralsundu sdělila, že první věta informačního letáku zní: „Toto je lahvička s více dávkami, jejíž obsah musí být před použitím naředěn.“ V současné době se také mluví o tom, že by z jedné dávky bylo možné místo uváděných pěti lidí naočkovat šest nebo sedm.

V Německu je přes 30 000 mrtvých

Německá vláda si dala za cíl vakcinovat co největší počet lidí. Podle odborníků je pro zvládnutí epidemie nutno naočkovat 60–70 % obyvatel. První pacient pozitivně testovaný na koronavirus se v Německu objevil 27. ledna 2020, od té doby bylo registrováno více než 1,6 milionů infekcí a podle dostupných údajů přes 30 000 lidí zemřelo.