Nemocnicemi otřásá kauza přednostně očkovaných celebrit

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Očkování proti koronaviru bylo již v některých státech započato. Rozdíly v termínech začátku i použitých vakcínách jsou samozřejmé, každý stát rozhoduje sám za sebe. Jedno pojítko však napříč státy najít lze – prvními očkovanými jsou ve většině případů pracovníci zdravotnictví a veřejných složek, na „obyčejný“ lid přichází řada poté. Současně budí vakcíny ve většině států kontroverze a otázky, zda se nechat očkovat, neočkovat, jde o bezpečné vakcíny či zda nejsou přímo nebezpečné. Avšak vášně, které vzbudily první dny očkování v Polsku, jsou ojedinělé.

Preferované celebrity?

Polskem v první vlně očkování otřásá rozdělení vakcín. Varšavská lékařská univerzita obdržela několik set dávek vakcíny, která měla být v první řadě aplikována pracovníkům zdravotnictví. Na povrch však vyplynula informace, že kromě zdravotníků bylo očkováno 18 známých osobností.

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Je to skandál, říká premiér Morawiecki

Varšavská lékařská univerzita uvedla, že kromě dávek pro zdravotníky obdržela stovky vakcín, které měly být do konce roku spotřebovány. Tyto vakcíny byly použity pro zaměstnance nemocnic, jejich rodinné příslušníky a pacienty. Kromě nich však univerzita naočkovala celebrity, které mají kampaň na očkování propagovat. Michal Kuczmierowski, šéf státní správy hmotných rezerv uvedl, že univerzita zmíněné vakcíny neobdržela a zcela jistě by nebyly určeny slavným osobnostem.

Zdroj fotografie: Wikimedia.org

Premiér Mateusz Morawiecki uvedl: „Neexistuje žádný důvod pro porušování pravidel. Mediální informace o známých lidech, kromě jiného ze světa kultury a politiky, kteří se nechali naočkovat mimo pořadí, jsou opravdový skandál.“ Polští sousedé stejně tak, jako Česká republika a jiné státy, očkují v první řadě ty, kteří jsou v první linii, a na nichž další boj s koronavirem závisí nejvíce.

Kruté následky

Polský ministr zdravotnictví oznámil, že univerzitu čeká vyšetřování celé věci. Lékařská univerzita jej nejen přijímá, ale samotná instituce jej požaduje. Očkované celebrity se k celé kauze vyjádřily tak, že za přednostním očkováním viděli hlavně poselství, kterým by očkování propagovali. Současně tvrdí, že jim bylo očkování univerzitou nabídnuto.

Zdroj fotografie: Wikimedia.org

Herec Andrzej Seweryn uvedl: „To, co mělo být gestem občanské podpory vakcinace proti COVIDu-19, se stalo příležitostí k útokům na několik známých lidí, kteří očkování podstoupili.“ Europoslanec Leszek Miller na svém twitterovém účtu sledující o očkování informoval, avšak připouští, že jeho podstoupení nebral jako součást kampaně. „Je mi 75let, mám různé nemoci a prachobyčejně se toho viru bojím,“ uvedl. Kromě zmedializování a veřejného lynčování s sebou celá situace pro očkované celebrity přinesla i vážnější důsledky. Strana Právo a spravedlnost ze svých řad vyloučila regionálního politika, který očkování podstoupil, ač ve zdravotnictví nepracuje.