Slyšeli jste o kovidových prstech na nohou? Jedná se o jeden z příznaků nákazy

Zdroj fotografie: Shutterstock

Přibližně v dubnu jste mohli zaslechnout zprávu o  tom, jak se covid projevuje jinými způsoby než pouze ztrátou čichu, vysokou teplotou, suchým kašlem a silnou celkovou schváceností. Dalším příznakem jsou takzvané “kovidové nohy” vypadající podobně jako omrzliny s červenofialovými skvrnami. Někdy se objeví puchýře, ty se vyskytovaly především u malých dětí, dospívajících a setrvávaly přibližně dva týdny.

Při nedávných studiích bylo zjištěno, že kovidové nohy mohou přetrvávat dlouho po vyléčení. Jak přesně vypadají kovidové nohy?

Jak vypadají kovidové nohy?

Asi budete udiveni, ale praktičtí lékaři ze Španělska zjistili, že pacienti s covid-19 mají v průměru až 36 různých příznaků – u každého jedince se liší. Výzkum ukázal výše zmíněné příznaky, ale i dušnost, apatie, silná bolest hlavy a bolest celého těla. Mezi příznaky byli zaznamenáni i jedinci s projevy na kůži. A mezi takové právě patřily kovidové nohy.

Tyto příznaky byly evidované již na počátku pandemie. 375 potvrzených covid pacientů měla makulopapulární léze a pětina z nich měli znatelné pseudo-omrzliny. Tyto takzvané omrzliny se projevují červenofialovými skvrnami na prstech a celých chodidlech, s puchýři či bez nich. Taková vyrážka může i svědit, jakmile je ve fázi uzdravování, může se svrchní kůže odlupovat.

Jak poznat, že se jedná o covid nohy?

Jak poznat tuto skutečnost a neplést si ji s jiným onemocněním? Odpověď byla zveřejněna i v British Journal of Dermatology – jediné možné zjištění je testování na samotnou nemoc ze vzorků kůže. Objevily se případy, kdy děti byly na covid negativní a odběr kůže a jeho testování odhalili nakažení.