Uznávaný profesor předpověděl, jak bude vypadat pandemie koronaviru v roce 2021 s ohledem na očkování

Zdroj fotografie: Shutterstock

Jaké to bude v roce 2021? Jaké bude mít covid pokračování? Zapůsobí očkování a budeme žít normálním životem, jako před epidemií? Přinášíme vám předpověď profesora Adama Kleczkowskiho – matematika z univerzity ve Strathclyde z Velké Británie.  

Pohledem do budoucnosti

S očkováním je to složité, nikdo neví, zda očkování bude mít dlouhodobou imunitu či naopak. Podle profesora Kleczkowského bude velmi důležitá především dlouhodobá imunita. Úplné vymizení viru podle profesora není reálné. I přesto, že se lidstvu podařilo z velké části vymýtit obrnu, zůstaly nám neštovice, které jsou stále pod kontrolou. Dostat neštovice pod kontrolu, podle profesora trvalo více než 150 let.

Zdroj obrázku: Freepik.com

Příklad vymizení pandemie pomocí vakcinace: Například vakcinace proti spalničkám neposkytla úplné vymizení, poskytla ochranu před smrtí. Stejně tak tetanus, ten je třeba očkovat stále dokola. S COVID-19 je to složité, protože neustále mutuje, a proto bychom museli být s velkou pravděpodobností očkováni opakovaně novými vakcínami, podobně jako u tradiční chřipky. Také bylo profesorem zmíněno, že pro vymizení či spíše zastavení viru, by musely být dlouhodobě očkované i děti. Je velmi pravděpodobné, že se život nevrátí již do starých kolejí, ale bude záležet především na nás, jak bude připraveni na další boje s pandemií.

Vývoj pandemie koronaviru v budoucnu

S odhadem a proočkovaností budou lidé alespoň dočasně chráněni. Tímto způsobem se zajistí nižší počet nově nakažených, a nakonec by se mělo šíření zastavit, protože většina populace získá imunitu.

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Přesná úroveň lidské imunity zatím není úplně přesně známa, ale odhaduje se, že je to přibližně 60 až 80 procent populace. Nyní jsme od těchto počtů velmi daleko. Jediný způsob, jak toho dosáhnout, je proočkovanost více než miliardy lidí po celém světě. Jestliže se tak podaří učinit, pokles nastane přibližně podle odhadů na jaře v roce 2021. I přes tyto čísla by měla platit mírná omezení, zhoršené cestování a různá preventivní opatření, protože vakcína zajistí závažný průběh očkování, nikoliv úplné zastavení. V takovém případě by se zastavila vysoká úmrtnost. Je tedy více než pravděpodobné, že některá opatření budou pokračovat celý rok 2021. Hlavní roli budou hrát především roušky, ty jen tak nesundáme.