Vláda neplánuje otevřít restaurace. Provedený experiment ukázal, jak rychle se bakterie a viry šíří v restauracích

Zdroj fotografie: PxHere.com

Nahlédněte pod klobouček experimentu, který ukazuje, jak lehce se mohou šířit bakterie a viry v uzavřeném prostoru, kde figuruje pouze jedna nakažená osoba. Experiment byl praktikován ve studiu proměněném v tradiční bufetovou restauraci.

Zkoušení, jak se viry a bakterie přenáší, bylo simulováno japonskou televizí NHK, se kterou spolupracoval tým zkušených zdravotníků. Experimentu se zúčastnilo přibližně deset lidí a z toho jeden člověk je “infikovaný”. Hosté byli občerstvení švédským stolem. Při konzumaci potravin se hosté chovají co možná nejpřirozeněji a netuší, že jsou v prostoru s infikovaných člověkem.

Nakažený člověk si před testem potřel ruce fluorescenční látkou představující bakterie, které daný člověk jednoduchým způsobem přenáší všude kolem sebe.

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Vše se odehrálo v 30 minutách…   

Lidé ve studiu byli vyzváni k tomu, aby po dobu třiceti minut jedli a chovali se co nejpřirozeněji. Po této době studiová světla byla vypnuta a zapnuly se ultrafialové lampy. Na první pohled, a to ihned, bylo viditelné,  že se infekce rozšířila všude po prostoru – na jídlo, servírovací nádobí, talíře, na ruce, a dokonce se objevila i na tvářích některých zúčastněných. Takže “bakterie” na rukou infikovaného byly přenesené na okolní nádobí. Z nádobí se infikovalo několik dalších osob. 

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Žádná novinka, ale…

Tyto experimenty nejsou sice ničím novým, existuje jich celá řada, ovšem, podle expertů CNN tyto experimenty ukazují na to, jak se viry a bakterie mohou šířit rychlostí blesku, a proto by si lidé měli více mýt ruce, především pokud ví, že jsou v blízkosti nemocného. Celkově má tato zpráva sloužit k tomu, aby si lidé uvědomili, jak je opravdu jednoduché vir přenést z člověka na člověka či z člověka na určitý předmět. Proto bude opravdu velmi důležité, aby lidé dodržovali řádnou hygienu, a tím bojovali nejen proti šíření koronaviru, ale i proti běžným nemocem, jako je chřipka či střevní chřipka. Pokud je člověk v restauraci, měl by si před jídlem vždy umýt ruce. A to platí i v domácnosti. Pokud máte infikovaného doma, pokaždé když půjdete k jídlu, umyjte si ruce.

Tento výše zmíněný experiment byl uměle vytvořen, tudíž je reálné, že infikovaný člověk přenese bakterie a viry i na jiná místa, jako jsou kliky u toalety, židle a tak dále.