Mutace koronaviru se dala očekávat, tvrdí virolog

Zdroj fotografie: Shutterstock

Nová mutace koronaviru, která se rychle šíří především ve Velké Británii, je podle zveřejněných informací o několik desítek procent nakažlivější než původní varianta. Vyvolala také obavy o účinnosti vakcín i o to, zda nebude mít onemocnění vážnější průběh. Mutace už se z Velké Británie rozšířila i do dalších evropských zemích a do několika zemí v Asii.

Mutacím nejspíš zabránit nejde

Polský virolog Tomasz Dzieciątkowski vysvětluje, že mutace viru není ničím neobvyklým. „Viry mutovaly, mutují a mutovat budou,“ prohlásil. Doposud existovalo sedm hlavních genetických variant SARS-CoV-2, nyní k nim přibyla další, avšak pro běžného člověka podle virologa nemá tato varianta žádný význam. Nebylo ani potvrzené, že průběh onemocnění s touto mutací má závažnější průběh. Nejčastější příznaky nadále bývají následující:

  • Dušnost, kašel
  • Ztráta chuti a/nebo čichu
  • Vysoká horečka a bolest hlavy
  • Silná únava
Zdroj fotografie: Pixabay.com

Mutace se rozšířila i do dalších zemí

Nová mutace koronaviru se ve Velké Británii objevila už loni na podzim a úřady ji potvrdily v prosinci. Poprvé byla identifikována v Kentu během rutinní studie vládní agentury Public Health England. Zasažená je nejvíce oblast jižní a jihovýchodní Anglie. Mutace už se stihla rozšířit například i do Francie, Slovenska, zemí Beneluxu, Dánska, Itálie či Japonska a Singapuru, některé země proto omezily nebo úplně zrušily dopravní spojení s Velkou Británií nebo nařídily povinnou karanténu pro všechny, kdo ze země přicestují.

K mutaci koronaviru označené jako VUI-202012/01 došlo nejspíše poprvé u pacienta se slabým imunitním systémem. Ten nebyl schopný virus porazit v obvyklé době a dal mu tak čas na to, aby mohl v těle zmutovat. Takovéto mutace většinou vznikají během replikace viru a buď se začnou přenášet dál a fungovat jako další odnož, nebo se postupně eliminují.

Vyšší nakažlivost ukáže až čas

Polský virolog se vyjádřil i k obavám o vyšší nakažlivosti této varianty koronaviru. Tvrdí, že k rychlejšímu šíření došlo především proto, že se vyskytuje v oblastech, kde je obecně vyšší výskyt nákazy. Pravdivost informací o zvýšené infekčnosti může ukázat jedině dostatek času, po který budou vědci novou mutaci zkoumat.

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Další otázky ohledně britské mutace koronaviru vyvstávají v oblasti vakcinace. Tímto problémem se zabývali vědci z Centra pro výzkum infekčních nemocí vojenského výzkumného ústavu Walter Reed v USA. Ačkoliv se očekává, že vakcíny budou účinné i proti této nové variantě, k potvrzení výsledků jsou nejprve třeba rozsáhlé testy.

Mutace z Jihoafrické republiky

Ke stejnému názoru se přiklání i doktor Dzieciątkowski. Podle jeho názoru je nepravděpodobné, aby jedna změna viru významně snížila účinnost vakcín. Většina této mutace se totiž nepřevádí do antigenní struktury a to, co náš imunitní systém ve viru rozpoznává, zůstává nezměněno. Z epidemiologického hlediska je výskyt nových mutací SARS-CoV-2 důležitý, avšak většina lidí tuto změnu nijak nepocítí.

Na konci prosince minulého roku se objevila také informace o detekci další varianty koronaviru, tentokrát z Jihoafrické republiky. Velká Británie byla první zemí, která proti této mutaci učinila zásadní kroky, a zrušila veškeré lety z JAR. I v případě této varianty se vědci zabývají výzkumy, zda budou vyvinuté vakcíny účinné. Obě tyto mutace mají totiž potenciál stát se dominantním kmenem onemocnění covid-19.