Nová varianta koronaviru v Evropě. WHO požaduje přísnější kontroly

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyzývá všechny evropské státy, aby zpřísnily své kontroly na hranicích. Důvodem je šíření nové mutace koronaviru, která se z Velké Británie začala šířit i do ostatních evropských zemí. Tato mutace by totiž teoreticky mohla ovlivnit účinnost vakcíny, WHO tedy apeluje na co největší prevenci proti šíření.

Mutace jsou nakažlivější

Nová mutace onemocnění covid-19 se ve Velké Brtánii poprvé objevila už v záři roku 2020, oficiální informace ji ale potvrdily až 14. prosince. V důsledku mutací proteinu viru může být tato varianta koronaviru daleko nakažlivější než ostatní a může se šířit mnohem rychleji. Dosud bylo touto mutací ve Velké Británii nakaženo přes 6000 osob, a to zejména na jihu a jihovýchodě Anglie.

WHO tedy doporučuje všem zemím, aby kontroly na hranicích byly přísnější a intenzivnější. Než bude známo více informací o nové mutaci a o tom, jakou hrozbu představuje, mělo by být její selektování co nejúčinnější. Příchod této nové varianty koronaviru také vyvolává diskuze o tom, zda proti ní budou dosavadní vyvinuté vakcíny účinné, a to především proto, že došlo k mutaci té části viru, která umožňuje vstup do lidských buněk.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Vakcína by měla být účinná

Dr. Tomasz Dzieciątkowski, přední polský virolog, považuje neúčinnost vakcíny proti této mutaci za nepravděpodobnou. Vakcíny byly vyvinuté tak, aby indukovaly imunitní reakci a produkci protilátek proti více druhům epitopů, a jedna změna by neměla účinnost nijak významně ovlivnit. Výzkumy, které by potvrdily tuto domněnku, zatím stále probíhají.

Zároveň také tato nová mutace koronaviru podle všeho nezpůsobuje vážnější průběh onemocnění, není tedy přímý důvod k obavám. Britská mutace koronaviru se zatím rozšířila do těchto zemí:

  • Dánsko
  • Nizozemsko
  • Francie
  • Itálie
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Několik případů už je hlášeno také ze Slovenska, Belgie, Španělska, Libanonu či dokonce z Japonska nebo Singapuru. Desítky zemí vlivem událostí omezily nebo zcela zrušily dopravní spojení s Velkou Británií. Vědcům se zatím nedaří přijít na to, co způsobuje tak rychlé šíření nákazy. Podle jedné teorie dostane nakažený touto variantou koronaviru vyšší virovou nálož, proto se tedy v jeho těle vyskytuje více viru k přenášení. Druhá teorie říká, že takto zmutovaný virus v těle zůstává déle a má tedy více času na nakažení jiného člověka.