Švýcarsko zatím neschválilo vakcíny proti Covid-19, přesto se chystá do léta 2021 naočkovat přes 7 miliónů lidí

Zdroj fotografie: Shutterstock

Internet proletěly titulky, že Švýcarsko neschválilo žádnou vakcínu proti onemocnění COVID-19, ale přesto se chystá obyvatele očkovat. Švýcarská vláda prostřednictvím Světové zdravotnické organizace ale rezervovala 13 miliónů dávek vakcín od tří různých dodavatelů, takže otázkou zůstává, o co tady jde?

Strategie očkování proti COVID-19 ve Švýcarsku

Švýcarské protidrogové úřady dosud neschválily žádnou vakcínu proti onemocnění COVID-19. Vláda nicméně plánuje očkovací program a rezervovala několik miliónů dávek od tří výrobců. Švýcarská vláda plánuje do léta 2021 očkovat přibližně 7 miliónů obyvatel. Ovšem informace o tom, že Švýcarsko neschválilo žádnou z vakcín proti COVID-19 je informací, ze které jsou někteří zmatení a pro jiné je to voda na mlýn v rámci rozšiřování negativního postoje vůči očkovacím látkám. Titulky totiž nabádají k myšlence, že pokud Švýcarsko vakcíny neschválilo, musí s nimi být něco v nepořádku. Jak je to tedy ve skutečnosti? Proč by vláda rezervovala 13 miliónů dávek, když neplánuje zavést očkování pro své občany?

Zdroj fotografie: Getty Images

Nejdříve jsou třeba výsledky

„Chybí nám údaje o účinnosti klinických hodnocení a důležitých podskupinách, které se účastnily této velké studie,“ řekl Claus Bolte, vedoucí autorizace Swissmedic, což je centrální švýcarský orgán, který reguluje terapeutické produkty. Hlavní činností společnosti Swissmedic je zákon o léčivých přípravcích. Na jejích webových stránkách najdete prohlášení schvalovacích úřadů pro léčiva v:

  • Austrálii
  • Kanadě
  • Singapuru
  • Švýcarsku
  • Velké Británii
Zdroj fotografie: Getty Images

Přínosy nad riziky

Schvalovací úřady potvrzují pouze vakcíny, jejichž přínosy převažují nad riziky, a to na základě přísných důkazů. Bezpečnost, účinnost a kvalita schválených vakcín jsou neustále sledovány. Neznamená to tedy, že Švýcarsko vakcíny neschválilo, znamená to, že všechna povolení budou vydána po pečlivé analýze klinických hodnocení vyvinutých přípravků. Vláda doufá, že začátkem roku 2021 obdrží spolehlivější údaje z registračních studií a bude lépe připravena se rychle rozhodnout. Odhaduje se, že vakcíny proti COVID-19 by měly být schváleny na jaře 2021. Pokud ano, budou nabízeny zdarma a upřednostňovány budou nejvíce ohrožené skupiny vážně nemocných a zdravotnický personál. Cílem je naočkovat 7 miliónů lidí do léta 2021, což by odpovídalo 70 000 denně.