Pediatr radí, jak postupovat při nákaze Covid-19 u dětí. Nejmladší oběti koronaviru byly 4 měsíce

Zdroj obrázku: Freepik

I když je u dětí méně pravděpodobné, že se nakazí infekcí COVID-19, popřípadě, že mají velice mírný nebo zcela asymptomatický průběh, nejsou zcela imunní vůči viru SARS-CoV-V-2. V současné době je totiž nejmladší obětí epidemie 4měsíční chlapec z Polska. Co by rodiče v takovém případě měli dělat? Je třeba zvýšené pozornosti ihned po prvním zakašlání.

Co dělat, když dítě vykazuje známky infekce?

Pokud má dítě mírné příznaky, nevyžaduje se lékařské ošetření, protože jsme schopni tyto příznaky zvládnout sami. Proto je v tomto případě nejlepší léčbou klid na lůžku po dobu 3 – 4 dnů. Pokud se stav dítěte nezlepší, měli byste navštívit obvodního lékaře. Ovšem vyskytne-li se dušnost a příznaky se zhorší, je lepší vyrazit do nemocnice. Co se týká testování, není dobré nechat se testovat na SARS-CoV-V-2 první den po nástupu příznaků. Často se objevují falešné negativní výsledky. Na test je nejlepší pátý den. Tak jako tak by nemocné dítě nemělo hned putovat do nemocnice. Jeho místo je doma s rodiči, kteří budou sledovat zlepšování, popřípadě zhoršování jeho příznaků. Následně se rozhodnou, kdy je vhodná návštěva lékaře.

Jaké příznaky u dětí nepodceňovat?

Spousta vyděšených rodičů neví, jaké příznaky u svých dětí přesně pozorovat a kdy poznat ten správný čas, kdy začít situaci řešit. Příznaky COVID-19 u dětí jsou méně typické než u dospělých. Děti například nemají příliš časté symptomy ve formě:

  • Rýmy
  • Kašle
  • Horečky

Ovšem celkem častý je průjem. Obecně je infekce u dítěte hůře rozpoznatelná. Stejně tak je problémem, že děti nástup nemoci nechápou jako dospělí. Dospělý člověk, který pociťuje bolesti svalů nebo se cítí slabý, ví, že se může jednat o počátek nemoci. V podobné situaci bude dítě jen naříkat. Pokud tedy vidíme, že dítě sténá, kňučí, kýchá, má zasklené oči a chová se jinak než obvykle, musíme jej pozorně sledovat.

Zdroj fotografie: Getty Images

Co dělat, pokud se stav dítěte nezlepšuje?

Rozhodně je nutná návštěva lékaře. Nejčastěji se jedná o obvodního lékaře, ovšem v případě zhoršených příznaků a dušnosti, zajděte rovnou do nemocnice. Nemusí se nutně jednat o COVID-19, dítě může být nachlazené, ale diagnózu nechte raději na odbornících. Nemusíte ihned po prvních příznacích chodit na testy, samotné otázky testování infekce SARS-CoV-V-2 totiž ne vždy závisí na závažnosti příznaků. Někdy se staně, že 1,5 dne bude mít dítě teplotu do 38 stupňů, teče mu z nosu, má občasný kašel, ale pak vše najednou zmizí. Jedná se o velmi mírné příznaky, které ale nemusí nutně znamenat nákazu koronavirem. Jediným charakteristickým příznakem je výrazné narušení čichu a chuti, což naznačuje vysokou pravděpodobnost infekce.

Kdy zajít s dítětem na test?

Na test byste s dítětem neměli chodit, dokud nekontaktujete obvodního lékaře. Dle jeho diagnózy doporučí test či nikoli. Optimální čas na test je čtvrtý nebo pátý den od prvních příznaků. Při negativních výsledcích a po zlepšení příznaků je dítě posláno do školy nebo do školky, pokud budou výsledky testu pozitivní, současná pravidla nařizují 10 dní izolace, a to od podstoupení testu.

Co dělat, když není dítě testováno?

Pokud během 10 dní karantény dítě opustí příznaky infekce, bude se moci vrátit opět do školy nebo do školky. Během této izolace je léčba na rodičích. Dítě by mělo mít klid na lůžku a léčit se stejně jako při běžném nachlazení.