Kraje a země, kde nebyl hlášen žádný případ Covid-19. Na celém světě jich je 11

Zdroj fotografie: Getty Images

Ač se to zdá v dnešní době neuvěřitelné, existují země, které oficiálně nenahlásily žádný potvrzený případ nakažení koronavirem. Je jich celkem 11 a z převážné většiny se jedná o ostrovy v Tichém oceánu. Díky své poloze je přenos virů komplikovanější než v ostatních zemích. K výsledkům ale přispěl i fakt, že země zavedly přísnou cestovní politiku.

O jaké země se jedná?

  • Severní Korea
  • Turkmenistán
  • 9 ostrovů (Samoa, Kiribati, Mikronésie, Tonga, Palau, Tuvalu, Nauru, Niue, Cookovy ostrovy)

Uzavření hranic jako první reakce

Jakmile se v Číně objevily první zmínky o koronaviru, uzavřela Severní Korea své hranice. 30. ledna 2020 zde byl vyhlášen „výjimečný stav“, kdy byly uzavřené školy, a osoby, které do země do té doby vstoupily, byly pod lékařským dohledem. Veškerá data ze Severní Korey jsou přísně kontrolována vládou a podle oficiálních údajů nebyl v zemi detekován jediný případ onemocnění covid-19.

Turkmenistán, který hraničí s Kazachstánem, Uzbekistánem, Tádžikistánem, Íránem a Afghánistánem, na začátku epidemie uzavřel hranice a zpřísnil kontroly vstupu do některých oblastí. Tamější vláda také dočasně uzavřela mešity, nákupní centra a některé restaurace. Většina těchto opatření byla zrušená v dubnu loňského roku.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Do některých zemí se koronavirus dostal až na podzim

Až do podzimu roku 2020 byl seznam zemí, kde se neobjevil koronavirus, o něco obsáhlejší. Například na Marshallových ostrovech se první případ nakažení objevil na konci října. Nakonec byli infikováni čtyři lidé a všichni se z nemoci zotavili. Další území bez případů koronaviru, které ovšem nefungují jako samostatné země, jsou například Svatá Helena, Americká Samoa, Pitcairnovy ostrovy a Tokelau.

Pro ostrovy může mít nákaza fatální následky

Ostrovy v Tichém oceánu povětšinou po vypuknutí pandemie zavřely některé školy a nařídily dodržování rozestupů mezi lidmi. Tato opatření byla po několika týdnech zrušena a už se neobnovila. Přesto obavy přetrvávají, jelikož covid-19 by mohl být pro obyvatelé ostrovů devastující. Například Cookovy ostrovy s celkovou populací okolo 17 000 lidí mají k dispozici jen něco přes dvacet doktorů a pouhé dva plicní ventilátory.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Ostrovy přišly o své příjmy z turistického ruchu

Není ovšem pravdou, že by se pandemie ostrovů nedotkla. Až dvě třetiny jejich příjmů totiž plynou z turismu. Proto se po uzavření hranic země ekonomika propadla. Některé rodiny si nadále například nemohou dovolit posílat své děti do škol, jiné musely zredukovat nákupy potravin. Lidé z těchto zemí ale pozorují zlepšení sociálních vztahů – pomáhají si, sdílí vypěstované jídlo s potřebnými a starají se o své sousedy či příbuzné.

Ostrov Palau navzdory absence koronaviru obdržel i 2800 dávek vakcíny Moderna a hodlá nechat proočkovat co nejvíce obyvatel. Hranice ostrova zůstávají uzavřené, což je problém nejen pro ostrovní ruch, ale také pro mnoho lidí, kteří mají své příbuzné v USA a nemohou se tak navštěvovat.