Varoval jako první svět před koronavirem. Ukrytý lékař Dr. Li Wenliang

Zdroj fotografie: PxHere.com

Už 30. prosince 2019 varoval čínský lékař Li Wenliang před hrozbou, kterou by mohl koronavirus pro svět představovat. O několik týdnů později, 7. února, čínské úřady oznámily jeho smrt. Lékař podle oficiálních informací podlehl nemoci, před kterou sám ostatní varoval.

Byl mezi prvními, kteří virus odhalili

Brzy poté ho celý svět začal uznávat jako informátora a jeho činy přinesly ovoce. Čínské úřady začaly transparentně zveřejňovat informace o nových případech nákazy, občané byli více testováni a s lékaři i vědci je zacházeno s úctou a respektem.

34letý lékař jako první zaznamenal sedm případů infekce podobným virem, jaký způsobil pandemii SARS v roce 2003. Ve skupinovém chatu s ostatními lékaři navrhl, aby začali nosit ochranný oděv a měli se před virem na pozoru. Na toto upozornění ale ihned reagovala policie, která mu nařídila, aby přestal šířit fámy.

Úřady ho donutily svá tvrzení odvolat

O čtyři dny později byl Li Wenliang povolán do bezpečnostní kanceláře společně s dalšími sedmi lidmi. Zde byl obviněn z šíření nepravdivých informací, které vážně narušují společenský řád, a byl mu k podepsání předložen dokument, kterým své dosavadní výroky popíral.

Zdroj fotografie: PxHere.com

Li Wenliang se pravděpodobně nakazil koronavirem během práce v centrální nemocnici ve Wu-chanu. Svůj příběh publikoval na sociální síti Weibo. Pouhý měsíc po svém prvním varování skončil v nemocnici a veřejnost dál informoval z nemocničního lůžka. Popisoval své příznaky, mezi které patřily zejména:

  • Kašel
  • Dušnost
  • Vysoká horečka

Po smrti byl prohlášen za mučedníka

30. ledna mu lékaři diagnostikovali koronavirus a Li Wenliang byl umístěn na JIP. 1. února naposledy napsal na sociální média, kde své sledující informoval o potvrzení nákazy. Do současné doby se pod příspěvkem objevilo na milion komentářů, kde lidé sdílí své příběhy, vyjadřují podporu nebo mu děkují za to, co udělal. Li Wenliang zemřel 7. února v nemocnici a zanechal po sobě těhotnou ženu, která mu následně v červnu porodila druhého syna.

Zdroj fotografie: PxHere.com

Smrt lékaře vyvolala pobouření veřejnosti. Lidé kritizovali zejména způsob, jakým se čínské úřady vypořádávaly s epidemií, a obviňovali ji z tajení podstatných informací o viru. Kritické příspěvky na sociálních sítích byly zprvu cenzurovány, brzy na to se ale čínské úřady omluvily a prohlásili zemřelého lékaře za mučedníka. To je nejvyšší pocta, jakou lze posmrtně udělit. Jeho kritika je nyní trestným činem.